FOTO: InfoBijeljina.com

Delegacija Grada Bijeljina, na čelu sa gradonačelnikom Mićom Mićićem, učestvovala je u Diseldorfu na drugom Međunarodnom samitu gradonačelnika "Živjeti zajedno", na kojem su gradski čelnici iz 25 zemalja tokom tri dana razgovarali o izazovima sa kojima se gradovi danas suočavaju.

Na ovom samitu koji je održan od 30. avgusta do 1. septembra učestvovalo je 27 gradova iz 25 zemalja, a iz BiH, osim Bijeljine učestvovao je i grad Mostar, saopšteno je iz Gradske uprave. 

Sam naziv konferencije "Živjeti zajedno", odnosi se na proces stvaranja takvih uslova za život koji bi podsticali inkluziju i osjećaj bezbjednosti i pripadnosti različitih društvenih grupa u gradovima. 

Gradski čelnici razgovarali su o pet osnovnih tema - komunikacija, odnosno povezivanje građana kroz urbano planiranje i oživljavanje zapostavljenih gradskih četvrti, načini rješavanja ekoloških problema u gradovima kao što su smanjenje emisije štetnih gasova i upravljanje otpadom, kapaciteti gradova da odgovore na iznenadne rizike i opasnosti, unapređenje umrežavanja i e-upravljanja inkluzija, odnosno stvaranje jednakih uslova za život svim građanima i politika uspješne integracije. 

Učesnici Samita su predstavili i prakse koje dobro funkcionišu u njihovim gradovima. 

Rezultati diskusija na pet zadatih tema digitalno su sažeti i predstavljeni na javnoj izložbi u Diseldorfu od 3. do 9. septembra. 

Tročlana delegacija Bijeljine - gradonačelnik Mićo Mićić, savjetnik gradonačelnika Mile Pejčić i šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović su, osim učešća u javnim raspravama i diskusijama, održali i nekoliko bilateralnih sastanaka sa predstavnicima gradske uprave Diseldorfa, kako bi zajedno radili na implementaciji projekata Agende 2030 - odnosno promociji i realizaciji 17 održivih ciljeva ove Agende. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )