FOTO: null

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da se "drastično smanjio" broj ilegalnih migranata koji trenutno borave u BiH i da ih je sada između 1.500 i 2.000.

On je novinarima u Istočnom Sarajevu izjavio da je u jednom momentu u BiH bilo više od 5.000 migranata.

"Do sada je registrovano oko 15.000 migranata koji su ušli u BiH. Oko 14.000 ih je zatražilo azil, veoma malo je zvanično podnijelo zahtjev za taj azil, što sve ukazuju na činjenicu da oni samo žele da prođu kroz BiH dalje ka EU. Očekujem da će, s obzirom na vremenske prilike koje dolaze, biti smanjen broj ilegalnih migranata", istakao je Mektić.

Prema njegovim riječima, nema više problema sa smještajem migranata.

"Kasarna `Ušivak` nadomak Sarajeva biće ove sedmice u funkciji. Jedino problema ima u opštini Velika Kladuša, jer lokalna vlast ne dozvoljava priključak na lokalnu vodovodnu mrežu prihvatnog centra u `Agrokomercu`", naglasio je Mektić.

On navodi da prisustvo migranata na određeni način opterećuje bezbjednost i da se dešavaju i krivična djela, ali da generalno ne može da utiče na bezbjednosnu situaciju.

"Nije bilo sukoba lokalnog stanovništva i izbjeglica. Kada je riječ o migrantskoj krizi, radimo tako da se to što manje odražava na život ljudi u lokalnim zajednicama", napominje Mektić.

On tvrdi da je u posljednje četiri godine postignut veliki napredak u brobi protiv radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma.

"Za te četiri godine nismo imali nijedan ozbiljan teroristički incident. U zadnjih nekoliko godina uspostavili smo efikasan operativni nadzor nad svim licima koja mogu da budu prijetnja vezano za terorizam. Na kvalitetan način smom riješili i pitanje povratka lica sa stranih ratišta. Otpočeli smo proces deradikalizacije", naveo je Mektić i dodao da još ima prostora da se radi na ovom pitanju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )