FOTO: N1

Posao medicinskih sestara i tehničara je human, ali odgovoran i veoma težak, što se posebno pokazalo u vrijeme pandemije, kada nismo štedjeli ni sebe ni svoje živote samo da pomognemo drugima, kazao je u razgovoru za "Nezavisne" Ranko Palačković, glavni tehničar Urgentnog centra u Univerzitetskom kliničkom centru RS, povodom 12. maja, Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara.

"Naš posao ne samo da je human, nego su medicinski radnici nadljudskim naporima  izdržali  svu ovu pandemiju", kazao je Palačković.
 
Kada gleda iz ugla pacijenta, jer je i sam bio pacijent koji je obolio od kovida,  zna koliko znače pristup, profesionalnost i humanost koje medicinski radnici pružaju. 
 
"Ovo je jedno ratno stanje kada svi radimo na prvoj borbenoj liniji i zaista rizikujemo sebe, svoje živote i zdravlje svojih najbližih da bismo pomogli drugima",  kazao je Palačković.
 
Prema njegovim  riječima, u trenutnoj epidemiološkoj situaciji zdravstveni radnici su mantile zamijenili zaštitnim odijelima, vizirima, zaštitnim naočarima, maskama i ostalom zaštitnom opremom.
 
Dodao je da veliki broj ljudi od pojave virusa korona više cijeni njihov rad i trud, te da im odaju priznanje, ali kako kaže, uvijek ima onih pojedinaca kojima ništa nije dobro, kako god da rade.
 
"Pandemija je pokazala koliki je značaj  stručnih i kvalitetnih zdravstvenih radnika", kazao je Palačković.
 
Da je pandemija pokazala veliku ulogu medicinskih sestara, koje su se brzo prilagodile novonastaloj situaciji, smatra i Živana Vuković Kostić,  predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS.
 
"Pored kovid pacijenata, kojih  je sve više, ni u jednom momentu medicinske sestre i tehničari nisu zapostavili oboljele od drugih bolesti", kazala je Vuković Kostićeva i dodala da u  RS ima više od 6.500 medicinskih sestara i tehničara, koji nose najveći dio tereta.
 
Ističe da su medicinski radnici odgovorili na pandemiju, te su samim tim prilagođavali svoj posao novonastaloj situaciji.
 
"Vrlo je teško raditi ovaj posao, tako da je pandemija skrenula pažnju na medicinske sestre i na njihov posao, koji je zahtjevan i odgovoran", kazala je  Vuković Kostićeva.
 
Da li građani više cijene njihov poziv od pojave pandemije, kako ističe, rezultati će se vidjeti tek kad se pandemija završi, te dodaje da se nada da će pažnja za njihovu profesiju trajati duže nego aplauz koji se prošle godine imali kao vid podrške.
 
Moderno sestrinstvo
Medicinske sestre cijelog svijeta svake godine obilježavaju 12. maj u spomen na Florens Najtingejl, začetnicu modernog sestrinstva, koja je u 19. vijeku inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih. Sada već davne 1860. godine u Londonu je otvorila prvu školu za medicinske sestre. Od tada njega bolesnika postaje nauka, a sestrinstvo profesija.
 
Slobodanka Panić,  glavna sestra u  Bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju,  ukazala  je na nesebičan i požrtvovan rad 436 sestara i tehničara, koji su omogućili neometan rad ove ustanove u okolnostima pandemije.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )