FOTO: pixabay

Najstariji pisani zapisi o solarnoj oluji otkriveni su u drevnim asirskim tablama.

Nedavno analize pronašle su dokaze o izuzetno snažnoj solarnoj oluji, koja je rasula energetske čestice u tri prstena širom svijeta negdje oko 660 godine prije nove ere.

Imajući ovo u vidu, istraživački tim iz Japana i Velike Britanije zapitao se da li će možda o takvom događaju naći dokaze u drevnim astrološkim zapisima.

I bili su u pravu.

U 19. vijeku arheolozi su otkrili hiljade tabli iz doba Asirskog carstva u Mesopotamiji, u kojima su opisana primirja sa okolnim državama, astrološki izvještaji i brojne priče, uključujući Ep o Gilgamešu.

U astrološkim izvještajima zapisana su posmatranja planeta, kosmički fenomeni poput kometa i meteorita, kao i predskazanja.

Današnji stručnjaci pretražili su ovu kolekciju zapisa za određene svemirske događaje, posebno crvene svjetlosne nebeske fenomene – kako bi izgledalo nebo posle solarne oluje, zbog interakcije Sunčevih čestica i Zemljine atmosfere.

Tokom istraživanja, objavljenog u Astrolodžikal džornal leters (The Astrophysical Journal Letters), pronađena su tri zapisa koja pominju slične fenomene – u jednom je opisan „crveni sjaj“, drugom „crveni oblak“ i treći izvještava o „crvenom nebu“.

Sve tri table na kojima se pominju fenomeni podudaraju se sa vremenskim okvirom – prva datira od 679. do 655, druga od 677. do 666. i treća od 679. do 670. godine prije nove ere.

Uprkos tome što bi se Asirija danas nalazila previše južno da bi mogla da primijeti auroru, istraživanja su pokazala da je u vrijeme solarne oluje Zemljin sjeverni magnetni pol bio mnogo bliži Bliskom istoku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )