FOTO: InfoBijeljina.com

Čestitke za praznike, rođendane, vjenčanja i krštenja ukrašene vezom sa motivima koji imaju neki lični pečat, sve su popularnije, a da zanati nisu uvijek povezani sa starinama i klasičnim motivima, svjedoči Marija Đokić, koja svojeručno stvara divne vezene motive, koji mogu poslužiti kao ukrasne slike ili neobični predmeti za svakodnevnu upotrebu.

Iz njene mašte kroz vješte ruke dolaze divne vezene slike čiji su motivi raznovrsni: svetionici, automobili, životinje, imena. Ukoliko želite, mlada vezilja vam može osmisliti logo ili uraditi bilo kakvu sliku po vašoj želji. 

- Najčešći motivi su cvijeće ili lišće, ali ako neko želi nešto posebno, onda sa tom osobom pravim skicu pa tek onda vezem. Najtraženiji su mi đerđefi koji mogu i na zid ali i salvete i podmetači. Uglavnom oni koji na na sebi imaju stare, tradicionalne, crkvene ornamente – kaže Marija za portal InfoBijeljina. 


Ova kreativna djevojka je zaiteresovana za naše kulturno naslijeđe što je potvrdila i dugogodišnjim članstvom u KUD-u “Rudar” u rodnom Ugljeviku. Već 14 godina je članica ovog društva u kome i sada igra u prvom folklornom ansamblu. Da počne da se bavi vezom inspirisala je ne samo kreativnost nego i želja da sačuva ovaj tradicionalni zanat.



- Učila sam iz razne literature i interneta o raznim vrstama veza - zlatovetu, bijelom vezu, kosovskom vezu. Ja sam zbog bake najviše povezana sa vojvođanskim vezom. Mislim da je svaki vez poseban na svoj način, a i ljudima je zanimljivo, naročito onima koji drže do običaja, tradicije – ističe djevojka. 

Marija vrijedno veze već tri godine, ali žali što se nije zainteresovala i ranije, da bi mogla od bake da nauči tradicionalne motive i metode ove nekada veoma zatsupljene umejtnosti u svakom našem domaćinstvu. Ovako je, kaže, najviše prepuštena sopstvenoj mašti i uputstvima u knjigama i na internetu. Pored veza mlada umjetnica bavi se i šivenjem i slikanjem.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )