FOTO: Everyday Health

U vrijeme pandemije izazvane korona virusom jačanje imuniteta ima poseban značaj, a zbog dugotrajnog boravka u kući, osim smanjenog kretanja, te provođenja vremena pred ekranima, konzumira se više hrane nego što je uobičajeno.

Takođe, u uslovima kada se izbjegavaju izlasci iz kuće i rjeđe ide u nabavku, kupuje se više konzervisane hrane i hrane dužeg roka trajanja, dok su svježe namirnice manje na raspolaganju.

To, kako su saopštili iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, za posljedicu ima da se više konzumiraju prerađene namirnice, koje su često energijom bogate, a nutritivno siromašne, i koje sadrže velike količine šećera, soli i nezdravih masti.

Uravnoteženu ishranu, te smanjenje rizika od dobitka na težini može se postići slijedeći određena pravila.

Napravite plan za kupovinu namirnica

Dobro je unaprijed isplanirati obroke i jelovnike za više dana, te na osnovu toga napraviti spisak potrebnih namirnica. Takođe, kako ne biste kupovali veće količine hrane od onih koje su vam zaista potrebne, prethodno dobro pregledajte i ocijenite šta već imate kod kuće, u vašem frižideru i ostavi. Nabavite li samo onoliko koliko vam je zaista potrebno spriječićete nepotrebno bacanje hrane.

Pripremite domaće obroke

U svakodnevnom životu često se nema vremena za pripremu obroka kod kuće. Dugotrajni boravak kod kuće nudi mogućnost pravljenja onih recepata za koje ranije niste imali vremena. Mnogo zdravih i ukusnih recepata možete pronaći na portalu Srpskainfo. Iskoristite bogatstvo dostupnih informacija i eksperimentišite sa sastojcima koji su vam na raspolaganja. Uvijek imajte na umu principe zdrave prehrane.

Pazite na veličinu porcija

Pazite na veličinu porcija, mada određivanje veličine porcija, pogotovo u početku, nije lako. Ovo je važno jer, kako je rečeno, dugotrajni boravak u kući, bez društva i s ograničenim aktivnostima, može dovesti do prejedanja. Veličina porcija može se orijentaciono procijeniti i pomoću naše šake. Stisnuta šaka je veličina porcije za voće, porcija povrća je ono što stane u dvije šake, porcija žitarica i tjestenine je onoliko koliko stane u jednu šaku, veličina porcije mesa je ono što stane na dlan (bez prstiju), a porcija masnoća je veličine palca.

Veličine porcija za djecu su manje, a mogu se odrediti uz pomoć njihovih šaka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )