FOTO: Alo.rs

Otežano poslovanje uzrokovano epidemijom virusa korona u većini grana privrede uticalo je na pad obima posla, zbog čega su pojedini poslodavci u Srpskoj pribjegli smanjenju broja radnih sati zaposlenih, što će se automatski dovesti do manje zarade radnika.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić kaže da gotovo da nema sektora koji se ne susreće sa problemima u poslovanju. Prema njegovim riječima, manji obim posla evidentan je u industrijskim granama kao što su drvna, obućarska, metalska pa čak i dio prehrambene, ističući da su najveći problemi u uslužnim djelatnostima.

- Trenutno ima manje posla i poslodavci će, u zavisnosti od toga koliko će kriza trajati, tražiti rješenja koja mogu ići u pravcu smanjenja plata ili broja radnika. Moguće je i smanjenje broja radnih sati, što utiče na ukupnu zaradu radnika, ali to ne bih tretirao kao smanjenje plata - rekao je Trivić i dodao da nije čuo da neki poslodavac razmišlja o smanjenju plata te da će takav scenario, ukoliko ne bude problema nakon maja, biti izbjegnut.

Predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS Danko Ružičić kaže da u ovoj grani privrede pojedini poslodavci razmišljaju o skraćivanju radnog vremena, a jedna firma je već povukla takav potez.

- Jedno derventsko preduzeće radnicima je ponudilo aneks ugovora o radu o skraćivanju radne sedmice sa 40 na 32 časa, što odmah znači manju platu i manji iznos penzijskog osiguranja. U tom aneksu ugovora, koji važi za maj, jun i jul, navedeno je da u periodu njegovog važenja najniža plata neće iznositi 520 KM, već da će biti srazmjerna vremenu provedenom u fabrici, tako da će oni koji budu imali minimalan broj radnih sati dobiti 390 maraka. Moguće je da će radnici imati prekovremene sate i zaraditi više - rekao je Ružičić. On je dodao da se neke firme susreću sa smanjivanjem narudžbi iz ranije potpisanih ugovora sa partnerima iz Evrope, a ima i najava da će neki imati manje lon poslova u avgustu i oktobru.

- To bi išlo na štetu radnika jer ne dobijaju plate iz nekog imaginarnog fonda, već na osnovu onoga što proizvedu, a poslodavci prodaju i naplate. Sve to će zavisiti od oporavka ekonomije zapadnih zemalja - kaže Ružičić.

Predsjednik Konfederacije sindikata metalaca i rudara RS Obrad Belenzada zatražio je juče od Vlade Srpske da ne dozvoli smanjenje plate u privredi. On je naglasio da je sindikat dobio informacije iz nekih preduzeća da se pokušavaju smanjiti lična primanja, istakavši da neće prihvatiti takve poteze poslodavaca jer se teret krize mora podnijeti ravnomjerno.

- Tražimo od Vlade da nađe načina i ne dozvoli to - rekao je Belenzada.

S druge strane, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić tvrdi da nema najava o smanjenju plata u tom sektoru.

- Plata nije bila snižena u aprilu, a neće biti ni u maju - kazao je Peulić.

Manje iznose na platnim listama ne bi trebalo da dobiju radnici zaposleni u građevinarstvu, kao i trgovini, ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima.

- Plate u trgovini su zadržane na nivou kakav je bio u prethodnom periodu. U ugostiteljstvu, koje je najviše nastradalo, nema najava da će za maj doći do smanjenja. Loš znak je da se bilježi mali promet i ako se ovako nastavi, mogli bi se pojaviti problemi u funkcionisanju, ali borićemo se da ne dođe do toga - rekao je predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović.

Završen posao za mart

U Poreskoj upravi RS ističu da su završili svoj dio posla kada je riječ o uplati poreza i doprinosa za mart poreskim obveznicima koji ispunjavaju uslove, te da su za taj mjesec obradili svih 8.652 zahtjeva.

- Do sada smo za isplatu najniže plate za april obradili zahtjeve na iznos veći od pet miliona KM za oko 7.000 radnika i te podatke proslijedili Fondu solidarnosti koji već vrši isplate - istakli su u Poreskoj upravi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )