FOTO: InfoBijeljina.com

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske za deset mjeseci 2020. godine izvršili su ukupno 2.154 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 931 prekršajni nalog na ukupan iznos kazne od 1,8 miliona maraka, rečeno je za portal InfoBijeljina iz Poreske uprave RS.

Kako dodaju, inspektori Poreske uprave RS su u tom periodu za 32 poreska obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti. Najviše nepravilnosti u smislu neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa utvrđeno je u djelatnostima ugostiteljstva i trgovine u Republici Srpskoj.

"Kada je u pitanju isti period prošle godine, izvršili smo ukupno 3.110 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te smo zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.463 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 1,7 miliona maraka. Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su u tom periodu za 363 poreska obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti", rekli su za InfoBijeljina iz Poreske uprave RS.

Posmatrajući uporedne podatke iz prošle godine, dolazi se do zaključka da je u 2020. godini izvršeno manje kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te je samim tim izdato i manje prekršajnih naloga, ali da je finansijski efekat sa manjim brojem kontrola veći nego u istom periodu prethodne godine. 

"Takođe, izrečeno je i višestruko manje mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti, jer je očigledno da poreski obveznici kod koji se utvrdi prekršaj radije plaćaju novčanu kaznu u roku od 72 sata, nego da budu zatvoreni na period do 30 dana, kako je i propisano izmjenama Zakona o fiskalnim kasama, kojima su propisane višestruko veće kazne za ove prekršaje", navode iz Poreske uprave RS.

Poresku disciplinu u RS, u ovom smislu, ocjenjuju kao zadovoljavajuću.

Treći dan zaredom prijavljuju nestanak novca sa računa @ InfoBijeljina

"Ali tu moramo reći da još uvijek ima neodgovornih pojedinaca koji ne izdaju fiskalne račune nakon prodaje ili davanja usluge, čime vrše utaju poreza i stvaraju nelojalnu konkurenciju onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune i naša obaveza i u narednom periodu će biti da suzbijamo tu nelojalnu konkurenciju i sve obveznike uvedemo u legalno poslovanje“, navode iz Poreske uprave RS. 

Kako dodaju, Poreska uprava Republike Srpske kontinuirano i redovno vrši kontrole evidentiranja prema utvrđenim planovima kontrola koje sačinjava Odjeljenje za rizike, a poštujući mjere Vlade RS i Republičkog kriznog štaba. 

"U periodu kada dio poreskih obveznika u RS nije radio zbog mjera Vlade RS u martu, aprilu i maju, kontrole su vršene kod onih poreskih obveznika koji su obavljali djelatnost“, ističu iz Poreske uprave RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )