FOTO: InfoBijeljina

BIJELjINA - “Švapska ada” nadomak Bijeljine, malo sembersko more, kako ga nazivaju ribolovci, bogata je raznim vrstama ribe, a u želji da ovaj biser još više približe građanima, članovi Sportskog ribolovačkog udruženja “Riba” započeli su uređenje prostora i pravljenje staze gdje bi se održavala sportska takmičenja u pecanju.

 

Projektom je, kažu u Udruženju “Riba”, koje gazduje ovim prostorom, predviđena izgradnja takmičarskih i staza za pecanje u dužini od oko 700 metara, na kojima bi se mogla odvijati i međunarodna prvenstva u sportskom ribolovu.

- Poseban značaj je što pored Save i Drine, te ogromnog broja vještačkih jezera, mi nemamo nijedan uređen prostor namijenjen za tu vrstu takmičenja - priča predsjednik udruženja Miodrag Đukić.

Napominje da na ovom prostoru, koji obuhvata oko 22,5 hektara, neće biti izvođenja većih građevinskih radova, izuzev onih najneophodnijih. Želja je da priroda u što većoj mjeri ostane netaknuta.

- Pored takmičarske staze, plan je da budu napravljene i posebne platforme za pecanje koje bi koristila djeca sa posebnim potrebama i lica sa invaliditetom. Takođe, planirano je da se urade i igrališta za odbojku na pijesku, mali fudbal, kamp mjesta, a imamo mogućnosti i za kajak, kao i slične sportove - ističe Đukić.

Kako kaže, ovaj lokalitet, dobro poznat bijeljinskim pecarošima, ranije je bio zapušten i zarastao u šipražje.

- Prošle godine pecaroši su mogli pronaći jedva desetak mjesta jer je bilo nepristupačno. Mi smo do sada uložili oko 12.000 KM svojih sredstava za uređenje, što je za nas izuzetno puno. U želji da nastavimo sa daljim aktivnostima obratili smo se nadležnima da nam pomognu u daljoj realizaciji ovog projekta - kaže Đukić.

On ističe da su obećanja stigla sa brojnih adresa.

- Dobili smo obećanja Sportsko ribolovnog saveza RS i Sportsko ribolovnog saveza BiH da će nam pomoći. Takođe, Udruženje “Kolosi BN”, Udruženje penzionera i gradska Turistička organizacija obećali su pomoć jer ovaj projekat to zaslužuje. Javna ustanova “Vode Srpske” pruža nam podršku i sa njima smo potpisali sporazum o zajedničkim aktivnostima na ovom lokalitetu jer je ova ustanova nosilac vlasništva nad ovim vodama, a očekujemo i sastanak sa gradskim vlastima - naglasio je Đukić.

On je istakao da je dugoročni plan Udruženja “Riba” apliciranje za sredstva međunarodnih organizacija, ali je, kako je objasnio, neophodno da imaju pravo raspolaganja na duži vremenski period.

Prema Đukićevim riječima, voda na jezerima “Švapske ade”  izuzetno je bogata raznim vrstama ribe.

- Ima skoro svih vrsta ribe, a mi sistematski svake godine vršimo poribljavanje. U martu smo na reviru “Švapska ada” u vodu pustili 750 kilograma mlađi - kaže Đukić.

“Švapska ada” okuplja brojne zaljubljenike u ovaj sport. Jedan od njih je i Mladen Rakić, koji kaže da tu dolazi skoro svaki drugi dan.

- Ima dosta ribe, najviše šarana i štuke. Baš ovdje imao sam najveći ulov u pecaroškoj karijeri. Ulovio sam štuku tešku tri kilograma. Za mene je to dobar ulov - kaže Mladen.

Pandemija

Miodrag Đukić kaže da je značaj “Švapske ade” posebno došao do izražaja u vrijeme pandemije, kada se svi vraćaju prirodi koja nam je prijeko potrebna.

- Ovdje je mir, priroda, raj za dušu - kaže Đukić, dodajući da “Riba” danas broji oko 660 članova, dok je prije pandemije taj broj bio blizu 900.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )