FOTO: null

Novinari u BiH se suočavaju s brojnim kršenjima radnih prava, o kojima i sami veoma malo znaju, a istovremeno su sindikalna udruživanja, posebno u privatnim medijima, i dalje rijetkost.

Jedan je to od zaključaka radionice o temi "Zaštita radnih prava novinara i sindikalno udruživanje", koja je održana u hotelu "Bosna" u Banjaluci, u organizaciji Udruženja "BH novinari" i Kluba novinara Banjaluka.

Prekovremeni neplaćeni rad, neregulisan radni status, uplata doprinosa, isplata opremnina, rad vikendom i praznicima, te politički i ekonomski pritisci neki su od oblika kršenja radnih prava i načina ostvarivanja ekstra profita za poslodavce.

Mariana Šarčević, predsjednica Sindikata medija i grafičara RS, upozorila je da problemi novinara nisu dovoljno prepoznati, niti sami novinari govore dovoljno o njima.

Zaključeno je da novinari treba da osvijeste svoja radnička i profesionalna prava, kako bi podigli i stepen samopoštovanja, te u opravdanim zahtjevima prema poslodavcu bili odvažni, identifikujući se u tom smislu uvijek sa položajem svojih kolega, a ne sa konkurentnošću medija.

Andrijana Pisarević, predsjednica Sindikalne organizacije "Press RS", jedine sindikalne organizacije u privatnim medijima, ocijenila je da bi njihov primjer mogao biti ohrabrenje svima kako da se izbore za bolju poziciju.

U BiH ne postoje podaci o broju nezaposlenih novinara jer je veliki broj onih koji rade volonterski, bez stalnog radnog odnosa i nema ih u statističkim evidencijama nakon što izgube posao.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )