FOTO: srpskainfo.com

Zbog malog interesovanja studenata, u bijeljinskom Domu za učenike ove godine po prvi put nisu popunjeni kapaciteti.

Mjesta ima još za dvadeset studenata, pa je rok za njihovu prijavu produžen do daljnjeg.

Cijena smještaja i ishrane nije se mijenjala - 75 maraka za učenike, za studente na budžetu 90 maraka, za samofinansirajuće 180, dok troškove smještaja i ishrane djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, od prve do pete kategorije, snosi Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.

Proteklih godina u Domu je, uglavnom, nedostajalo mjesta za sve zainteresovane studente. Međutim, ove godine na konkurs se prijavilo svega njih 70 i svi su primljeni. Zadovoljni su uslovima u ovoj ustanovi koja je, kažu, mnogo jeftinija u odnosu na privatni smještaj. Za hranu i stan mjesečno bi im, kažu, trebalo najmanje 350 maraka.

- Prednost doma u odnosu na privatni smještaj što smo tu svi kao jedna zajednica, družimo se, pomažemo jedni drugima u učenju - kaže Nikola Demonjić, predsjednik studenata.

U Domu očekuju da će popuniti kapacitet do kraja ovog mjeseca. Svake godine prime od 90-95 studenata.

- Prioritetna namjena naše ustanove jeste prijem đaka, znači srednjoškolaca, iako se trudimo svake godine da povećamo standard i da ga da kažem približimo studentskom standardu. Mislim da bi gradnja modernog studnetskog doma doprinijela tome da i zainteresovanost studenata bude veća - napominje Vladimir Vulović, direktor Doma za učenike i studente Bijeljina.

Istog su mišljenja i u Savezu studenata. Smatraju da grad u kojem studira oko 5.000 mladih i koji ima novu zgradu Centra za visoko obrazovanje zaslužuje i studentski dom.

Pred početak školske godine u Domu su uređene prostorije, a u narednom periodu prioritet im je saniranje krova na objektu starom više od šest decenija. Prethodnih godina pokretana je inicijativa da se dio objekata kasarne u Bijeljini preuredi za potrebe studentskog doma, ali nikada nije realizovana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )