FOTO: null

Djeca iz Gnjilana, Štrpca, Lepine i Lipljana, njih oko 200, koji u okviru projekta ,,Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske,, borave u Prijedoru, Laktašima, Gradišci i Šamcu, danas su se okupili na Kozari sa vršnjacima i domaćinima iz Repub

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić poželio je djeci ugodan boravak na ovoj planini i poznatom izletištu, ali i lijepo druženje sa vršnjacima do kraja boravka u Republici Srpskoj.

"Od svih sporazuma na papiru najvažnije je šta ova deca ovde dožive i te lične veze koje su uspostavili. To će oni zapamtiti za celi život i to će biti osnov za svaki budući sporazum", naglasio je Nikolić.

Djeca su na Kozari imala prilike da vide spomenik na Mrakovici, rad akademskog umjetnika Dušana Džamonje, svjedočanstvo o tradicionalnoj slobodoljubivosti naroda ovog kraja.

Posjetili su i Memorijalni zid na kome su uklesana imena 9.921 poginulih partizana, kao i istorijski muzej posvećen kozaračkoj epopeji.

Djeca sa Kosova i Metohije borave u Republici Srpskoj od 22. do 29. avgusta, a njihov boravak organizovao je Odbor za pomoć Srbima sa Kosova i Metohiji.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov istakao je da je ovaj dio programa boravka djece sa Kosova podjednako važan kao i boravak u porodicama da bi upoznali istoriju kraja koji su posjetili.

"Željeli smo da pokažemo i legendarnu Kozaru, za koju mnoga djeca nisu ni čula i da im kažemo šta je značila u istoriji i šta znači za Krajišnike i Republiku Srpsku", naveo je Arlov.

Zbog udaljenosti, djeca iz Goraždevca i Šilova, koji su gosti Bijeljine i Gacka, nisu danas prisustvovala ovom izletu na Kozari.

Djecu će sutra primiti predsjednik RS Milorad Dodik I premijerka Željka Cvijanović.

Boravak djece sa Kosova i Metohije završava se u subotu, 29. avgusta, kada će sa poklonima i prepuni utisaka krenuti svojim kućama, gdje ih, kao i djecu iz Republike Srpske, čeka početak nove školske godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )