FOTO: null

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević organizovao je danas prijem za učenicu banjalučke Gimnazije Tijanu Babić koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskom matematičkom takmičenju tokom kojeg je istakao da će je Ministarstvo podržat

Malešević je novinarima rekao da će, ukoliko se Babićeva plasira za Olimpijadu iz matematike, na vrijeme biti rezervisane karte za ekipu koja bi išla s njom, da ne bi bila sama na tako važnom takmičenju.

On je nakon prijema Babićeve, učenice drugog razreda banjalučke Gimnazije koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskom matematičkom takmičenju u Zagrebu, naglasio da je, osim što je Babićeva talentovana, važno i da je spremna da radi i uči.

Malešević je rekao da je matematika predmet koji zahtijeva uporan i konstantan rad.

Babićeva je rekla da je na takmičenju rješavala zadatke iz kombinatorike, geometrije, algebre i teorije brojeva, te da je osvojila 31 bod od ukupno 40.

"Zadovoljna sam rezultatima, ali ima još takmičenja na kojima bih željela da učestvujem. Voljela bih da prođem na Internacionalnu matematičku olimpijadu koja se održava ove godine", istakla je Babićeva.

Ona je dodala da joj je kombinatorika omiljena oblast u matematici, jer je u njoj najmanje zastupljeno učenje teorema, a najviše razmišljanje i snalaženje.

Babićeva je navela da je sa Maleševićem razgovarala o svojoj ideji da se takmičarima iz srednjih škola pruži prilika da pomažu osnovcima i pripremaju ih za takmičenja.

Profesor matematike u Gimnaziji Zorica Bojinović kaže da je zadovoljstvo raditi sa Babićevom, jer ne smatra matematiku baukom.

"Cilj nam je da motivišemo učenike da zavole učenje i matematiku, pa je i ovaj prijem u Ministarstvu dobar podstrek i za Tijanu i druge talente", istakla je Bojinovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )