FOTO: srpskainfo.com

U Republici Srpkoj prošle godine je poslovalo ukupno 17.559 malih i srednjih preduzeća, što je za oko 380 firmi ili oko 2,2 odsto više nego u godini dana prije.

Među njima već godinama dominiraju mikro preduzeća. Po zvaničnim podacima, mikro subjekti čine gotovo 94 odsto ukupnog broja malih i srednjih preduzeća u RS.

–  Većina malih i srednjih preduzeća ili 69 odsto njih je skoncentrisano u sektoru trgovine – 34,5 odsto, prerađivačkoj industriji – 13,9 odsto, ugostiteljstvu – 12,3 odsto i saobraćaju – oko osam odsto – podaci su iz Godišnjeg izvještaja za oblast malih i srednjih preduzeća u RS za prošlu godinu.

Oko polovine ovih preduzeća smješteno je u banjalučkom privrednom području. Pored toga, nešto veći broj malih i srednjih preduzeća ima bijeljinsko i dobojsko privredno područje.

Ova preduzeća, takođe, godinama ostvaruju i najveći dio poslovnih prihoda u Srpskoj. Po zvaničnim podacima, mala i srednja preduzeća-pravna lica su u 2017. godini ostvarila 73,2 odsto ili gotovo dvije trećine poslovnih prihoda svih preduzeća u RS, čak 71,4 odsto prihoda od prodaje na inostranom tržištu i 76,2 odsto ukupne neto dobiti svih preduzeća.

Osim toga, ova preduzeća zapošljavaju nešto više od polovine ukupnog broja ljudi koji u RS rade u preduzećima, a sve to govori o značaju ove vrste preduzeća za privredu.

Po tom parametrima, oblast malog i srednjeg preduzetništva u Srpskoj se ne razlikuje puno od situacije u Evropskoj uniji, gdje 99 odsto biznisa čine upravo mala i srednja preduzeća, a zapošljavaju dvije trećine radnika u nefinansijskom poslovnom sektoru. Mala i srednja preduzeća i inače se smatraju stubom ekonomije u razvijenim zemljama.

 

Kada se uporedi sa 2016. godinom, u prošloj godini u Republici Srpskoj je pored rasta broja ovih preduzeća, zabilježen i rast broja preduzetnika za oko 2,3 odsto, a rastao je i broj zaposlenih u njima.

– Broj zaposlenih kod malih i srednjih preduzeća-pravnih lica je veći za devet odsto u odnosu na prethodnu godinu, kao i broj zaposlenih kod preduzetnika koji je veći za gotovo 11 odsto – podaci su iz zvaničnog izveštaja o stanju u ovom sektoru privrede.

Prerađivačka industrija i trgovina, pritom, zajedno zapošljavaju više od polovine ukupno zaposlenih u malim i srednjim preduzećima u RS.

Ekonomisti ističu da je takva struktura upravo najslabija tačka ovog dijela privrede RS, jer se mnogo njih bavi trgovinom, dok bi za razvoj i uspjeh privrede trebalo da ih bude što više proizvodnih, koja stvaraju novu vrijednost.

Kada se pogledaju podaci iz prethodnih godina, vidi se, ipak, da je trgovina već dugo dominantna djelatnost ovih preduzeća.

Po tome se ova oblast u RS dosta razlikuje od situacije u zemljama Evropske unije, gdje u sektoru trgovine i ugostiteljstva posluje manje od 40 odsto malih i srednjih preduzeća.

Ohrabruje, ipak, podatak da je u prošloj godini broj malih i srednjih preduzeća na 1.000 stanovnika u RS dostigao cifru od oko 30 preduzeća, što je više nego u prethodnim godinama, ali i dalje dosta zaostaje za prosjekom u EU od oko 40 ovih preduzeća na 1.000 stanovnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )