FOTO: null

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zlatko Maksimović izjavio je da se javna preduzeća u Bijeljini koriste u svrhu političkih namirivanja, imenovanjem politički pogodnih kadrova.

"Takvi kadrovi, očigledno je, ne moraju za svoj nerad i greške da snose bilo kakvu odgovornost", rekao je Maksimović, navodeći da je jedno od takvih i preduzeće "Eko dep" koje zbog lošeg poslovnog planiranja i rukovođenja više nije u mogućnosti da servisira redovne kreditne obaveze, već taj dug prebacuje na opštine, osnivače preduzeća i garante kreditnog zaduženja. 

Maksimović je na konferenciji Pokreta "Uspješna Srpska", čiji je član, naveo i da je na adresu grada Bijeljina u martu od Ministarstva finansija stiglo obavještenje da opštine moraju uplatiti oko 219.393 KM, od čega grad Bijeljina oko 150.000 KM, kao ratu dugovanja "Eko-depa". 

"Potpuno je jasno da do sada nijednom nije ostvarena planirana količina prikupljenog otpada, da su prečišćivač vode i spalionice gasa izgrađene sa godinu i po zakašnjenja, da ne postoji zeleni pojas oko deponije koji je trebalo da štiti grad od smeća i neprijatnih mirisa, iako je prikazano da je urađen, da stanovnici Krušika, Brijesnice i LJeljenče, a i većeg dijela grada ne mogu da otvore prozore tokom ljeta zbog neprijatnih mirisa, iako je prije izgradnje obećavano da se neće osjetiti negativni efekti regionalne deponije", ukazao je Maksimović. 

Prema njegovim riječima, neshvatljivo je da odbornici svake godine prihvataju i usvajaju izvještaje o radu i investiranju ovog preduzeća, a posebna tema je što u ovoj "nazovi" ekološkoj deponiji samo zagrću otpad, a u svijetu se 90 otpada prerađuje. 

"Najgore od svega je što finansisjko poslovanje ovog preduzeća nikome nije bilo bitno, niti je ko obraćao pažnju na činjenicu da Eko-dep stvara gubitak", kaže Maksimović, koji je najavio da će i na narednim konferencijama govoriti o pitanjima sličnih preduzeća. 

Maksimović pita i od čega će grad Bijeljina platiti tih 150.000 KM i veoma vjerovatno buduće gubitke ovog preduzeća, kada je 31. marta dug grada prema Poreskoj upravi po osnovu neuplaćenih doprinosa na lična primanja bio 585.000 KM. 

"Bili smo svjedoci da je zbog 260.000 KM gradski račun bio blokiran. Uzimajući u obzir da je budžet i dalje u milionskom deficitu napravljenom 2012. godine, a za šta ni do današnjeg dana niko nije pozvan na odgovornost, pitam se koji budžetski korisnici će sada ispaštati", kaže Maksimović. 

On napominje da je politika i zaštita ličnih interesa uvijek na prvom mjestu trenutne vladajuće strukture u Bijeljini, što potvrđuje i to da se uveliko lobira da on bude smijenjen sa mjesta direktora Doma zdravlja, iako za to ne postoji osnov. 

"Dom zdravlja Bijeljina sam preuzeo sa dva miliona minusa, stvorio tri miliona dobiti, zaposlio više od 100 medicinskih radnika, sa saradnicima preporodio ovu zdravstvenu ustanovu i napravio da se njom Semberija ponosi", kaže Maksimović. 

On ističe da se jedino nije povinovao "političkom teroru čiji jedini cilj je zaštita ličnih interesa". 

"Zato ja nisam dobar, a dobri su menadžment `Eko-depa` i drugih gubitaša, koji godinama gomilaju samo gubitke, ali zato prihvataju nametnuta pravila igre. Za njihov nerad će plaćati građani iz svog džepa", upozorava Maksimović. 

On kaže da ne može da prihvati takvu postavku stvari. 

"Neću da se pomirim sa nepozivanjem na odgovornost neradnika i sa prećutkivanjem istine da bi se zaštitili politički poslušnici, već o tome želim da upoznam svakog Semberca, jer će upravo oni na kraju da plate i ovaj ceh", napominje Maksimović. 

Maksimović, koji je i kandidat za gradonačelnika Bijeljine Pokreta "Uspješna Srpska", a čiju kandidaturu je, za sada, podržalo još osam političkih partija, ali i, kako kaže, jedna partija iz Saveza za promjene, navodi da u vezi sa tim predstoje razgovori sa još nekoliko političkih partija. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )