FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - Epidemiološka situacija u Bijeljini je krajnje nepovoljna i prijeteća, sa 31 osobom zaraženom virusom korona u protekla 24 časa, upozorio je vršilac dužnosti direktora Bolnice "Sveti vračevi" Zlatko Maksimović.

"Ono što najviše zabrinjava danas je visok procenat novozaraženih, 29 pozitivnih od 51 uzetog uzorka, što je znak za uzbunu i razlog odluke da se i noću radi na završetku nove kovid bolnice sa dodatnih 50 kreveta i poliklinike, koje se opremaju u starim bolničkim zgradama, da bi bili otvoreni već za nekoliko dana", rekao je Maksimović novinarima.

On je poručio da nema mjesta za paniku, navodeći da bijeljinska bolnica pokušava da prijeteću situaciju dočeka spremno, obezbjeđujući novi prostor koji omogućava podjelu bolnice u dva dijela, novu zgradu bolnice gdje će biti ležeći pacijenti i odvojenu sadašnju kovid bolnicu, novu kovid bolnicu i polikliniku kako bi bila smanjena mogućnost unosa virusa u zdravstvenu ustanovu.

"U bijeljinskoj bolnici se od danas smanjuje program, sve što je hitno radiće se, a što može da sačeka zamolićemo sugrađane da ne dolaze bez velike potrebe, dok se ne otvori nova kovid bolnica", najavio je Maksimović.

Prema njegovim riječima, u kovid bolnici je 15 pacijenata, a zabrinjava što se povećava broj njih sa teškom kliničkom slikom, dva pacijenta su životno ugrožena i ne respiratoru, čak 12 pacijenata je sa teškom kliničkom slikom i samo tri sa srednje teškom kliničkom slikom.

U posljednja tri dana, Bijeljina je imala dva smrtna slučaja kovid pacijenata, lica starije životne dobi sa više pridruženih bolesti.

"U bijeljinskoj kovid bolnici do sada je liječeno više od 550 pacijenata i zahvalan sam zdravstvenim radnicima za trud", istakao je Maksimović.

On je dodao da 20 odsto zdravstvenih radnika trenutno ne radi, već je u pripravnosti jer se razmišlja i o najgoroj situaciji, za koju trebaju odmorni ljudi.

"Stanovništvo mora konačno da shvati da je ovo ozbiljna bolest i da od nas zavisi - bolnica bez pomoći drugih ne može izdržati", poručio je Maksimović i pozvao sugrađane da striktno poštuju epidemiološke mjere zaštite od virusa korona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )