FOTO: novosti.rs

U domaćinstvu Markovića, nadomak Lopara, radilo se punom parom ovih dana kako bi bila završena nova kuća. Trojica braće živjela u domu bez struje i vode, a nemaju ni posao.

U selu Mrtvica, na Majevici, nadomak Lopara, u domaćinstvu porodice Marković gradi se nova kuća u kojoj će živjeti tri demobilisana borca Vojske Republike Srpske.

Domaćinstvo su, nedavno, posjetili načelnik opštine Lopare dr Rado Savić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić i izaslanik predsednika Republike Srpske Miladin Dragičević.

Četrdesetšestogodišnji demobilisani borac VRS Goran Marković se zahvalio načelniku Saviću, Boračkoj organizaciji RS, kabinetu predsednika Srpske, privrednicima, komšijama i svima koji su učestvovali u izgradnji kuće.

- Živjeli smo u neuslovnoj kući gdje nije bilo ni struje ni vode. Novi dom nam znači puno. Niko od nas ne radi, a novca nemamo. Četiri borca VRS su iz naše porodice, nas tri brata i otac koji je preminuo prije tri godine. Stariji brat Dragomir Marković (50) odlikovan je Medaljom za hrabrost, a najmlađi brat Jevto ima 42 godine - kaže Goran Marković.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je novinarima da je za igradnju kuće utrošeno 18.000 KM od čega je iz budžeta ove majevičke opštine i 10.000 KM preko Boračke organizacije Lopara.

- Kada je riječ o braći Marković, opština Lopare urgiraće kod poslodavaca da im se nađe zaposlenje u skladu sa njihovim obrazovanjem - rekao je dr Savić, podsjetivši da su, u minulom ratu, iz ovog kraja, poginula 242 borca.

Savić je uručio sliku sa likovnog sabora "Majevica 2019" kabinetu predsednika Republike Srpske u znak zahvalnosti za učešće u projektima izgradnje kuća.

Predsednik Boračke organizacije Milomir Savčić donio je na poklon šporet porodici Marković i istakao da je "ovo valjan primjer kako se ne smiju zaboraviti oni koji su najviše dali za RS i slobodu".

Sa braćom Marković živi i majka, vremešna Dragica.

Našli smo način da pomognemo porodici Marković - kaže Savčić. - Mogu se mnogi problemi riješiti ako se dobro organizujemo kao što je slučaj sa ovom porodicom. Ne smijemo da dozvolimo da ljudi žive ovako neuslovno - rekao je Savčić.

Izaslanik predsednika Republike Srpske Miladin Dragičević rekao je da je za ovu namjenu izdvojenoonoliko koliko je traženo - 5.000 KM iz kabineta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )