FOTO: null

Bujna zelena mahovina istočnog Antarktika, koja izlazi iz leda tokom kratke sezone rasta svakog ljeta, podlegla je klimatskim promjenama, pokazala je nova studija.

U studiji čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Nature Climate Change, navodi se da se vegetacija na istočnom Antarktiku brzo mjenja kao odgovor na sušu klimu.

"Kada dođete na Antarktik očekujete da ćete vidjeti led, bele krajolike", rekla je naučnica šeron Robinson sa australijskog Univerziteta Volongong.

"Međutim, na nekim područjima dočeka vas pokrivač bujne, zelene mahovine koja izbija iz snega tokom razdoblja rasta u trajanju od možda šest nedelja", kazala je.

Dok su zapadni Antarktik i Antarktičko poluostrvo neka od mjesta na planeti koja se najbrže zagrijavaju, istočni Antarktik dosad nije osjetio mnogo od klimatskog zagrijevanja, tako da naučnici nisu očekivali da će tamo videti velike promjene vegetacije.

"Bili smo stvarno iznenađeni kada smo videli kako se brzo to mjenja", kazala je Robinson.

"Nakon pilot studije 2000. godine uspostavili smo praćenje stanja od 2003. Kada smo se vratili 2008, svi pokrivači zelene mahovine postali su tamno crveni, što pokazuje veliki stres. To je bila dramatična promjena", istakla je.

Objasnila je da je crveni pigment zaštita od sunca i suše koji je mahovina proizvodi kako bi se zaštitila. Nakon što je bila crvena, postala je siva.

"Siva boja znači da umire", rekla je.

Robinson je dodala da je mahovina dom malenih životinja, gljivica, lišajeva i algi.

"Mahovina je naš čuvar cijelog ekosistema", rekla je.

Istočni Antarktik postao je hladniji, vetrovitiji i sušniji zbog kombinovnih činioca klimatskih promjena i oštećenja ozonskog omotača i ovo je prva studija koja je pokazala da je tamošnja vegetacija time pogođena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )