FOTO: pixabay

Magnezijum spada u grupu „sedam veličanstvenih” jer predstavlja jedan od sedam esencijalnih makroelemenata, što znači da je neophodan za život i normalno funkcionisanje organizma, ali i da se mora svakodnevno unositi ne bi li čovjek sačuvao i unaprijedio zdravlje.

Magnezijum je uključen u više od 300 enzimskih reakcija u organizmu koje za svoj primarni cilj imaju metabolizam hrane i produkciju energije. Pored toga, učestvuje u sintezi proteina i masnih kiselina, sintezi i reparaciji molekula DNK i RNK, a nezaobilazan je u prenošenju nervnih impulsa kroz nervno i mišićno tkivo, naročito srčani mišić. Zajedno sa kalcijumom i vitaminom De učestvuje u izgradnji koštanog tkiva. Međutim, zahvaljujući industrijalizaciji u proteklih 100 godina, kao i velikoj upotrebi pesticida i vještačkih đubriva na bazi fosfata, magnezijuma sve manje ima u zemljištu, a shodno tome i u biljkama koje su njegov glavni izvor. Smatra se da više od 60 odsto stanovništva ima veći ili manji deficit ovog minerala.

– Srećom, organizam ima više regulatornih mehanizama da sačuva depoe magnezijuma, pa su klinički znaci deficita rijetki. Ali postoje vrlo osjetljive grupe kojima prijeti opasnost od deficita i koji bi obavezno morali da uzimaju dodatne količine magnezijuma. To su prije svega osobe sa nekim zapaljenskim bolestima crijeva, osobe sa bubrežnom insuficijencijom gdje se magnezijum pojačano gubi, trudnice, dijabetičari i naročito stariji od 50, 60 godina jer su kod njih deficiti izraženiji. Za magnezijumom prosto vape osobe koje su pod hroničnim psihofizičkim stresom, koje ispijaju puno kafa i gaziranih napitaka, dame sa obilnim menstrualnim ciklusima – pojašnjava magistar farmacije Nenad Milivojević.

Kada nemamo dovoljno magnezijuma u organizmu prvi simptomi su uznemirenost, sindrom nemirnih nogu i pojava grčeva, pojava nesanice i problema sa spavanjem, hronična malaksalost i umor, pa čak i poremećen srčani ritam. Tada je suplementacija neophodna, dodaje Milivojević, koji smatra da se mogu koristiti dodaci ishrani, poput magnetransa, jer to doprinosi smanjenju osjetljivosti na svakodnevni stres i smanjuje učestalost glavobolja kod osoba sa migrenom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )