FOTO: bljesak.info

Blagotvoran učinak magičnih gljiva postoje sve evidentniji, a najnoviji nalazi upućuju na to da bi one mogle biti efikasne u liječenju depresije. Aktivni sastojak ovih gljiva je psilocibin, a novo britansko istraživanje pokazuje da bi se on sigurno mogao koristiti za liječenje depresije ako drugi lijekovi ne budu efikasni.

Istraživanje, koju je proveo King's College London i kompanija za očuvanje mentalnog zdravlja Compass Pathways, primijenila je psilocibin na 89 zdravih odraslih dobrovoljaca.

Istraživanje je uporedilo efekte doza psilocibina od 10 i 25 miligrama te placeba, a nije bilo ozbiljnih neželjenih dejstava na kognitivne i emocionalne funkcije među dobrovoljcima koji su uzimali psilocibin, navodi se u saopštenju za javnost Compass Pathwaysa.

Umjesto toga, ispitanici su doživjeli promjene u osjetilnoj percepciji i pozitivnu promjenu raspoloženja, što su tipični efekti psihodeličnih lijekova, piše CNN.

"Rezultati istraživanja su klinički te oni su dobar temelj za dalji razvoj psilocibina kao lijeka za pacijente s problemima vezanim za mentalno zdravlje koji se nisu poboljšali konvencionalnom terapijom, poput depresije otporne na terapiju", rekao je James Rucker, jedan od vodećih istraživača.

Važno je naglasiti da je ovo samo prva od dvije faze njihovog testiranja. U drugo ispitivanje magičnih gljiva će se uključiti preko 200 pacijenata s depresijom širom Evrope i Sjeverne Amerike.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )