FOTO: InfoBijeljina.com

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas u Narodnoj skupštini da podržava donošenje zakonskog rješenja koje će ovdašnjim policajcima pri odlasku u penziju obezbijediti bolje uslove.

Lukač je naveo da će to biti predmet razgovora u Vladi, priznavši da su uslovi za odlazak u penziju policajaca mnogo nepovoljniji nego u Federaciji BiH.

"Nadam se da će razgovori sa sindikatom i Vladom omogućiti policajcima da imaju povoljnije uslove pri odlasku u penziju, a posebno oni koji su u proteklom ratu učestvovali u odbrani Srpske. Nadam se će to budžet moći da podrži", rekao je Lukač, odgovarajući na poslanička pitanja tokom skupštinske tačke Aktuelni čas.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da je u prethodnom periodu rađeno na revitalizaciji Fabrike motora specijalne namjene sa Pala, ali da je ta firma, nažalost, izgubila stratešku poziciju koju je ranije imala u oblasti namjenske industrije.

"Dio opreme može poslužiti za metalsku proizvodnju, ali problem je što nije pronađen strateški partner", rekao je Đokić.

Kada je riječ o neisplaćivanju naknada Srpskoj i njenim opštinama za potopljeno zemljište, Đokić je naveo da se sa Vladom Srbije nastoji riješiti to pitanje.

"To pitanje držimo aktuelnim. Želimo da se naknade redovno isplaćuju i čekamo da Vlada Srbije uradi svoj dio posla", rekao je Đokić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić istakao je da je Vlada Srpske reagovala kada je riječ o rješavanju problema firme HPK Draksenić kod Kozarske Dubice.

"Ova firma je došla u problem zbog poremećaja na globalnom tržištu šećera. Uradili smo reprogram obaveza te firme, uplatitili 300.000 KM i dogovorili sa institucijama iz Srbije da se obezbijedi dovoljno kukuruza da bi to preduzeće moglo da radi. Nadam se da će problemi biti prevaziđeni", rekao je Pašalić odgovarajući na pitanja poslanika opozicije da u toj firmi bez posla ostaje 170 radnika.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić navela je da resorno ministarstvo u okviru svojih nadležnosti ulaže napore da se riješi problem zagađenja zemljišta otrovnim piralenom u Poslovnoj zoni firme "Incel" kod Banjaluke.

"Zona `Incel` je mjesto koje treba posebno opservirati", rekla je Golićeva i dodala da treba raditi na tome da se zagađeno zemljište dovede u pređašnje stanje, iako je to kompleksno pitanje.

Kada je riječ o plutajućem i kabastom otpadu u rijeci Vrbas i na području Hidroelektrane /HE/ "Bočac", Golićeva je naglasila da je rješavanje tog problema jedno od prioriteta, te da je to zajednički problem oba entiteta.

"Upravo se održava sastanak u HE `Bočac` na kome su sve zainteresovane strane, stručnjaci za pitanje voda, ekologiju, inspekcijski organi. Oni se bave analizom tog pitanja. Otpad dolazi u Bočac dolazi iz Donjeg Vakufa i treba izgraditi mrežu da se on prikupi. A, kada je riječ o žutoj mrlji koja se nedavno pojavila i uznemirila građane, analize relevatnih institucija su utvrdile da je voda za piće u Banjaluci ispravna", navela je Golićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )