FOTO: null

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da je u akciji "Ruben" slobode bilo lišeno 30 lica, te da će od njih, na osnovu dosadašnjih saznanja, 11 tokom dana biti predato Specijalnom tužilaštvu na dalje procesuiranje.

On je rekao novinarima da je riječ o licima iz Banjaluke, Gradiške, Šipova, Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice, Teslića, Doboja, Vukosavlja, Višegrada, Srebrenice i Vlasenice.

Lukač je naveo da su pretresene 32 lokacije, odnosno kuće, stanovi i druge prostorije, na osnovu operativnih saznanja da ih koriste lica koja posjeduju oružje, oni koji su povezani sa radikalnim pokretima, bili ili se nalaze na sirijskom ratištu, te rade na vrbovanju građana BiH za slanje na strana ratišta.

On je precizirao da je pretres vršen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo terorizam ili nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Lukač je naveo i da je u okviru akcije pronađena određena količina oružja, municije, pancira, uniformi, propagandnog materijala za vrbovanje, zastave sa arapskim natpipisima, a izuzeti su i računari, mobilni telefoni.

"Nema nikakve potrebe za uznemiravanjem građana bilo koje nacionalnosti u Srpskoj. Ovde nije bilo neselektivnog hapšenja, već selektivno hapšenje i pretresi za koje smo imali informacije od naših i partnerskih službi za posjedovanje oružja, eksplozivnih naprava ili za vrbovanje drugih lica za slanja na strana ratišta, ili mogućnosti radikalnog ponašanja ili raznih oblika očekivanja napada ili sličnih stvari", istakao je Lukač.

On je dodao da su policijski službenici uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a, pod nadzorom Specijalnog tužilaštva i u skladu sa njegovim naredbama proveli su operativnu akciju kodnog naziva "Ruben" na područiju Srpske u koju je bila uključena i Specijalna jednica policije, Jedinica za podršku i Kriminalistička policija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )