FOTO: srpskainfo.com

Kampovi, koji nisu daleko od važnih saobraćajnica, ali su ušuškani u šumi i pored vode i imaju potrebnu infrastrukturu, karika su koja nedostaje turističkoj ponudi RS.

Na Majevici su prepoznali razvojnu šansu u tome, pa je nedavno u selu Mačkovac kod Lopara počela izgradnja auto-kampa na površini od 13.000 kvadratnih metara, koji bi od idućeg proleća trebalo da dočeka prve turiste.  U kamp će biti uloženo 125.000 KM, a cijeli projekat će koštati 175.000 KM, od čega će opština Lopare izdvojiti 150.000 KM, a Ministarstvo trgovine i turizma RS 25.000 KM.

– Za izgradnju autokampa biće uloženo 125.000 KM, a novi asfaltni put koji vodi ka kampu i proširenje mosta na rijeci Gnjici koštaće 50.000 KM – precizirao je načelnik opštine Lopare Rado Savić, koji je lično obišao gradilište.

Šta će Holanđanin u Mačkovcu?

Auto-kamp pored rijeke Gnjice imaće mogućnosti za rekreativne aktivnosti, poput brdskog biciklizma i pješačenja, a predviđena  je i izgradnja bine za koncerte na otvorenom.

U moru senzacija mnogima je ova vijest “promakla ispod radara”, a i kod rijetkih koji su je zapazili izazvala je skeptične komentare. Što će turisti iz bijelog sveta na Majevici, na maloj nepoznatoj rijeci, usred šume? Šta bi ih moglo privući u Mačkovac, idilično majevičko selo, koje je čak i u lokalnim okvirima poznato jedino po pravoslavnoj crkvi iz 1915. godine.

Poznavaoci turističkih prilika, međutim, tvrde da je upravo takav ambijent ono što evropski turisti traže.

– Ideja za izgradnju kampa je došla od naših prijatelja iz Slovenije, Njemačke, Švajcarske, Holandije i drugih zemalja, gde je tradicija kampovanja dio kulture, a ova grana turizma je u konstantnoj ekspanziji –kaže  šef kabineta načelnika Lopara Mladen Arsenović, uvjeren da će upravo kamp u Mačkovcu poslužiti kao odskočna daska za ostale turističke sadržaje koje Lopare mogu da ponude.

Majevčani tvrde da se njihov kraj nalazi na raskrsnici važnih puteva, pa će kamp kao odmorište na nekoliko dana koristiti i turisti koji se zapute na sjever ili jug, odnosno Jadran ili srednju Evropu.

Kamperi – turisti široke ruke

U Turističkoj organizaciji RS pozdravljaju izgradnju ovog kampa i poručuju Loparčanima da mogu računati na njihovu punu podršku, pogotovo u promociji buduće turističke destinacije.

– To je za nas izvanredna vijest, jer nam autokampova treba svuda po Republici Srpskoj. Imamo ih tako malo da nismo mogli čak ni izdati kartu autokampova, jer se nema šta na nju ucrtati. A turista iz Evrope, pogotovo iz zemalja Beneluksa, zainteresovanih za tu vrstu smještaja ima na pretek – kaže direktorka TO RS Nada Jovanović.

Navodi primjer jednog od svojih prethodnika, bivšeg dikektora TORS, koji je turiste iz Holandije sa velikim kamperom, koji su tražili mjesto za kampovanje, odveo u svoje dvorište, jer nije iamo šta drugo da im ponudi.

Jovanovićeva pojašnjava da su ljubitelji kampova turisti koji vole prirodu i nekonvencionalan odmor, a takvi su najčešće široke ruke.
– Ne smeštaju se oni u kampove da bi uštedjeli ili da bi pržili jaja na plinskom rešou. Naprotiv, takvi turisti troše po restoranima, obilaze gradove i znamenitosti, kupuju, radoznali su – kaže Jovanovićeva i dodaje da se TORS trudi da populariše izgadnju autokampova, jer je RS zemlja kao stvorena za aktivni odmor.

Hit Jahorina i rafting kampovi

– Moramo se prilagođavati turistima koji traže upravo takav odmor, sa malo avanture i izazova. Imamo, recimo, i sve češće grupe bajkera, koji traže hotele izvan grada i ne zahtijevaju bog zna kakav komfor, ali im je bitno da imaju garaže za svoje motore – kaže Nada Jovanović.

Turizam je, kako tvrde ekonomski stručnjaci, jedna od najbrže rastućih industrija u svetu. I u Republici Srpskoj u ovoj grani privrede mnogi vide svoju šansu. Srpsku je za prva četiri mjeseca ove godine posetilo 106.640 turista, koji su ostvarili 280.085 noćenja, što je povećanje dolazaka za 17 odsto, a noćenja skoro za četvrtinu, u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Zavoda  za statistiku RS.

Top destinacije koje biraju turisti  u Srpskoj su Jahorina, Nacionalni parkovi Sutjeska i Kozara, Banja Vrućica, rafting kampovi na Tari, te gradovi Banjaluka i Trebinje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )