FOTO: null

Oduvijek je poznato da je pas čovjekov najbolji prijatelj, a ta stara izreka je nedavno dobila još jednu svoju potvrdu. Naime, prema saznanjima iz jedne naučne studije iz 2019. godine, osobe koje imaju psa ili više njih kao kućnog ljubimca, žive duže.


My Modern Mete piše da su istraživači analizirali podatke iz deset drugih naučnih studija u kojima je učestvovalo blizu četiri miliona ljudi.

Naime, oni su pronašli vezu između posjedovanja psa i smanjenja rizika od dobijanja kardiovaskularnih bolesti.

Čak i oni koji su preživjeli neku od ovih opakih bolesti imali su duži životni vijek u slučaju da su živjeli s psom.

Jedan od faktora koji se vezuje za posjedovanje psa i izgradnju jačeg imuniteta je i veća fizička aktivnost. Vlasnici pasa se češće s nima šetaju i to minimalno dva puta dnevno (najčešće ujutro i navečer), a ponekad i zajedno trče.

Drugi faktor koji je povezan s prvim je duže vrijeme provedeno na čistom zraku.

Tu je i treći faktor koji je psihološke prirode, a njemu doprinosi činjenica da su psi kao naši vjerni prijatelji uvijek pored nas i samim time smanjuju stres i čine da se manje osjećamo usamljeno i depresivno.

S obzirom na gore navedeno, čini se da su ovo više nego dobri razlozi da izaberete psa za kućnog ljubimca i tako učinite vašem zdravlju veliku uslugu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )