FOTO: pixabay

Svima je cilj da unose što raznovrsniju i kvalitetnu hranu. Međutim, posljednje studije navode da neke namirnice koje su se smatrale zdravim zapravo nisu dobar izbor.

Naučnici su zaključili da konzumiranje velikih doza fruktoze može da ometa pravilno funkcionisanje imunološkog sistema, piše časopis Nature.
 
Fruktoza ili voćni šećer je monosaharid koji se nalazi u voću, povrću, ali i u drugim biljkama. Svaki šećer goji, pa tako i ovaj… Osim što utiče na liniju,fruktoza remeti i metaboličke procese što je pokazalo jedno istraživanje.
 
Stručnjaci sa Univerziteta Svonsi, Univerziteta Bristol i Instituta Fransis Krik u Londonu su na miševima proučavali kakav je efekat fruktoze na organizam. Otkrili su da reprogramira ćelijske metaboličke procese, usljed čega dolazi do zapaljinski procesa u organizmu.

Istraživanja pokazuju da prekomjerna konzumacija fruktoze, prema tome, može da izazove zapaljenske reakcija imunog sistema, što izaziva oštećenje ćelija i tkiva i narušava funkcionisanje organizma u cjelosti.
 
Osim toga, pojačana upotreba hrane bogate fruktozom može izazvati giht, jedan oblik artritisa i još jednu neprijatnu metaboličku bolest. Osobe koje teško vare voćne šećere mogu imati probleme sa dijarejom. Voćni šećeri se dugo zadržavaju u debelom crijevu, tamo ih napadaju bakterije i dalje izazivaju gasove ili grčeve u stomaku.
 
Zaključak je da fruktoza povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa dva i pojave oboljenja masne jetre, ističu ljekari, piše Blic žena.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )