FOTO: Nezavisne

Limunova trava raste u azijskim zemljama, dakle uspjeva u tropskim i suptropskim područjima.

Poznata je u primeni azijske kuhinje (pa tako jelo dobija citrusnu aromu jer se doda jelu u obliku mljevene citrusne trave ili u obliku limunovog lista), jer je veoma blagotvornog svojstva za naše zdravlje.

Čak se koristi u medicinske i terapeutske svrhe jer ima antibakterijsko i antiseptičo dejstvo. Stoga se primenju za šire područje liječenja. Za to se limunova trava koristi u obliku eteričnog ulja ili kao čaj.

Prvenstveno se koristi kod smetnji disajnih organa i kod snižavanja visoke tjelesne temperature i grčeva u mišićima. Ublažiće vam bolove svih vrsta (od bolova mišića, stomaka, glavobolje, grla, pa čak i kod drugih bolesti digestivnog trakta). Kao odličan antioksidans, limunova trava će vam poboljšati zdravlje jetre i pankreasa zbog detoksikacije koju podstiče ova biljka.

Pored toga, limunova trava će vam regulisati nivo holesterola u krvi. A dovešće i do regulacije probavnog sistema i otkloniće vam zatvor.

Blagotvornost ove biljke dokazana je čak i kod liječenja tumora. Dokazano je da pomaže kod propratnih posljedica od zračenja i hemoterapije (što se najčešće ispoljava u obliku gađenja, mučnine, malaksalosti, itd.). Pored toga, neki stručnjaci ističu i njen blagotvorni psihološki aspekt. Naime, pomoći će kod pojave anksioznosti i depresivnih epizoda.

Sada ćemo detaljnije reći o pozitivnim i ljekovitim aspektima eteričnog ulja limunove trave, jer vam ovo eterično ulje u mnogim pojedinostima može pomoći:

Podići će vam imunitet

Jer se ulje ove biljke smatra pravim čistačem (tonikom) za sve sisteme u organizmu i podstiče upijanje nutrijenata.

Eleminisaće ili ublažiti bolove, snižava tjelesnu temperaturu kada ste bolesni

Efikasno će vam ovo ulje otkloniti groznicu, suzbiti nastalu infekciju, a podsticanjem znojenja doći će do detoksikacije organizma i regulasanja tjelesne temperature.

Ubija gljivice i bakterije, rane će vam brže zarastati

Stoga, učinkovito će vam djelovati i preventivno kod raznih infekcija u želucu, crijevima, u urinalnom sistemu, kao i kod zacjeljenja rana svih vrsta.

Pomaže u liječenju oboljenja kao što su tifusna groznica, trovanja hranom, različita kožna oboljenja, pa čak i malarije. Sprečava nastanak svake vrste sepse, a pomaže i kod zaustavljanju krvarenja sužavajući efikasno krvne žile.

Prirodni dezodorans

Lako ga možete primeniti u te svrhe. Biće vam to potpuno prirodan dezodorans i neškodljiv. Stoga, često se ovo eterično ulje koristi i kao osvježivač prostorije. Čak je dovoljno samo nekoliko kapi da stavite u raspršivač sa vodom, i vaš osvježivač prostora je spreman za upotrebu. Uz dodatak drugih i kvalitetnih ulja, poput lavande, čajevca ili mente, vrlo jednostavno možete napraviti svoj prirodni dezodorans.

Pomaže rastu i ljepšem izgledu kose

Limunova trava učvršćuje folikul dlake. Kod raznih problema sa kosom vam može pomoći kao što su alopecija (opadanje) kose, kod svraba, kod crvenila temena. Ovo ulje će dati kosi svježinu i lijep miris. Dovoljno je samo nekoliko kapi da utrljate u kosu i poslije dva minuta isperite kosu.

Koža će vam biti ljepša

Limunova trava će je regenerisati i delovaćete svježije i mlađe. Ona čisti na fantastičan i blagotvoran način sve tipove kože, pa stoga, ne morate se bojati da li odgovara vašem tipu kože. Temeljno će vam očistiti pore, koža će vam postati čvršća, a limunova trava djeluje i kao prirodan tonik. Eterično ulje ove biljke možete koristiti svakodnevno uz svoju redovnu rutinu (kozmetičke preparate) i za kožu i za kosu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )