FOTO: pixabay

Kažu da sve ima svoje vrijeme mada to ne biste mogli da saznate ukoliko čitate uputstva za upotrebu lijekova. Na većini njih piše koliko bi pilula trebalo da uzmete, ali ne i kada da to učinite.

To predstavlja problem jer „simptomi i efikasnost liječenja variraju u zavisnosti od doba dana”, kaže Majkl Smolenski, profesor biomedicinskog inženjeringa na Univerzitetu Teksas u Ostinu. Na primjer, moždani udari se najčešće događaju u jutarnjim satima, a napadi astme obično noću. „Ukoliko uzmete lijek u pogrešno vrijeme, možda neće biti efikasan... ili bi se moglo dogoditi da iskusite neželjena i toksična dejstva.”

Ljudi i životinje imaju niz unutrašnjih časovnika u mozgu, organima, tkivima i ćelijama, koji su prirodno sinhronizovani s 24-časovnim Zemljinim ciklusom smijenjivanja svjetlosti i tame. Usklađivanje vremena za uzimanje lijekova s tim cirkadijskim ritmovima naziva se hronoterapija a to polje je još uvijek mnogima strano. Biolog Jorgos Paskos s Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Pensilvanija predlaže riješenje: „Više kliničkih testiranja da bi se saznalo optimalno vrijeme za primjenu lijeka.”

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )