FOTO: null

Sarajevo - Državljanin BiH i trojica Bugara uhapšeni su u Sarajevu zbog sumnje da su kao međunarodna kriminalna grupa izrađivali lažne bankovne kartice pomoću kojih su u bankama širom BiH i zemalja okruženja podizali novac.

Ova organizovana grupa razotkrivena je u akciji Federalne uprave policije koja je sprovedena u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog kriminala. Identitet uhapšenih policija juče nije saopštila.

Izvor blizak istrazi kazao je da je tokom akcije u Sarajevu pretresen stan koji su koristili osumnjičeni.

- Pronađena je i privremeno oduzeta mobilna laboratorija sa visokosofisticiranom elektroničkom opremom koja je korišćena za falsifikovanje kreditnih kartica. Tu su bili skeneri, audio-video uređaji za snimanje podataka, skice i planovi za izradu kartica, više stotina lažnih bankovnih kartica i određena suma novca - kazao je isti izvor.

Dodao je da su pored navedenog pronađeni i drugi digitalni tragovi na osnovu kojih će biti moguće utvrditi koliku su  štetu u proteklom periodu prouzrokovali članovi kriminalne grupe.

Kako saznajemo, oni su na području BiH u jednoj od banaka pričinili materijalnu štetu od oko 130.000 maraka.

U Federalnoj upravi policije kazali su da se osumnjičeni terete za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, za falsifikovanje kreditnih kartica i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja, izradu, nabavku, posjed, prodaju i davanje na upotrebu sredstava za falsifikovanje.

- Osumnjičeni će nakon saslušanja u policiji uz izveštaj o počinjenom krivičnom djelu u dalje postupanje biti predati tužilaštvu Kantona Sarajevo - saopšteno je i Federalne uprave policije.

Dodali su da je ovo rezultat višemjesečne istrage koja se vodila na području BiH ali i zemalja iz okruženja.

Policija je nastavila dalju istragu u cilju pronalaska trećih lica koja se dovode u vezu sa djelovanjem ove kriminalne grupe.

Koliko su osumnjičeni djelovali u BiH i kolika je pričinjena materijalna šteta pomenutim kriminalom trebalo bi biti utvrđeno u narednom periodu.

Sajber kriminal

Sajber kriminal je sve rasprostranjeniji. Tako je nedavno policija Republike Srpske u međunarodnoj akciji "Odisej" razbila organizovanu kriminalnu grupu koja je uz pomoć internet servisa počinila veliki broj krivičnih djela, od pranja novca do prodaje droge. Prema nezvaničnim informacijama, u ovoj akciji u BiH su uhapšeni Asmir Mulaj (28) i Kenad Muminović (26) iz Živinica. Oni su uhapšeni 25. februara, a nakon ispitivanja Mulaju je odlukom Suda BiH određen pritvor dok je Muminović pušten da se brani sa slobode.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )