FOTO: null

Obilježavanje 25. novembra nije legitimno ni legalno jer nema zakonskog uporišta, niti konsenzusa tri konstitutivna naroda u BiH...

Obilježavanje 25. novembra kao "dana državnosti", te pokušaj nametanja da se ovaj dan slavi i u institucijama BiH, apsolutno je kršenje i ignorisanje Ustava BiH, upozoravaju poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić ističe da obilježavanje 25. novembra i sazivanje prijema u Predsjedništvu BiH nema ustavno, niti zakonsko utemeljenje. 

"Dobio sam pozivnicu za obilježavanje ovog datuma koju su potpisali bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić nije potpisao pozivnicu, što jasno govori da nema konsenzusa o ovome, a tako je godinama", rekao je Stevandić Srni. 

On naglašava da obilježavanje 25. novembra nije legitimno ni legalno jer nema zakonskog uporišta, niti konsenzusa tri konstitutivna naroda u BiH. 

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Vuković napominje da Srpska ne priznaje 25. novembar kao "dan državnosti" i podsjeća da na nivou BiH još nije usvojen zakon o praznicima. 

"U BiH je potrebna saglasnost svih da bi se neki praznik zajednički proslavljao. Zbog toga je organizovanje bilo kakvih prijema povodom 25. novembra u institucijama BiH, što bošnjački zvaničnici godinama rade, apsolutno kršenje zakona i Ustava BiH", objašnjava Vuković Srni. 

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić naglašava da Srpska ima Zakon o praznicima i da 25. novembar ne priznaje kao značajan datum. 

"Uvažavam samo praznike Republike Srpske, a 25. novembar bi bio praznik da nije urušena bivša Jugoslavija", rekao je Stanić Srni. 

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović navodi da Srpska slavi svoje praznike, a ne one koji nisu utvrđeni zakonom. 

"Taj dan je za Republiku Srpsku kao i svaki drugi jer na nivou BiH nema zakona o praznicima", ocjenjuje Borenović. 

On napominje da taj navodni praznik pripada prošlosti i da se građani BiH moraju okrenuti budućnosti i težiti boljim uslovima života. 

Šef Kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Krsto Jandrić kaže da je za Srpsku neprihvatljivo obilježavanje 25. novembra. 

"Sve probleme koje imamo u BiH potrebno je rješavati dogovorom, pa i one koji se odnose na obilježavanje zajedničkih praznika", smatra Jandrić. 

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani "dan državnosti" u dijelu Federacije BiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik. 

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i Federacije BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )