FOTO: InfoBijeljina

Nemanja Stojanović iz Istočnog Sarajeva uhapšen je zbog sumnje da je putem interneta i predstavljajući se kao službenik dvije banke prevario stotine ljudi širom svijeta za desetine hiljda maraka nudeći im obavljanje određenih poslova, saznaje “Glas Srpske”.

On je osumnjičen da se lažno predstavljao kao službenik dvije banke iz Banjaluke te je varao ljude na internet sajtovima za obavljanje frilensing poslova.

- On im je nudio da obave određene poslove za banke, a zauzvrat je tražio da mu putem Pej pala uplate određene iznose na ime pribavljanja određene dokumentacije i dozvola za rad. Prevarenih ima iz više različitih zemalja svijeta, od Srbije, Češke, SAD, Kipra, Egipta i drugih. Sumnja se da je na taj način zaradio desetine hiljada maraka -rekao je naš izvor.

Stojanoviću su lisice na ruke stavili pripadnici kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Navodeći inicijale osumnjičenog, MUP Srpske je saopštoo da ga terete za krivična djela prevara i neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge oznake robe ili usluge.

- Sumnjičimo ga da je krivična djela vršio na taj način što se registrovao na sajtove kao što su freelancer.com i upwork.com, na kojima se nude i traže frilensing poslovi te se na predstavljao kao zaposlenik dve banke iz Banjaluke - saopštio je MUP RS.

Navode da je osumnjičeni putem Pej pala i Vester juniona naplaćivao različite novčane iznose od oštećenih u ime pribavljanja fiktivne radne dozvole za navodni rad u pomenutim bankama, kao i  drugih razloga.

U policiji kažu da osumnjičenog takođe terete da je na društvenoj mreži Fejsbuk pravio lažne profile te se predstavljao kao radnik  banka.

- On je neovlašćeno koristio logo i poslovno ime banaka, te je i na taj način  komunicirao i dovodio u zabludu oštećene da mu uplate novac u ime obavljanja izmišljenih poslova.  Istragom je utvrđeno da je do sad koristio internet naloge pod imenima Milanko Anđušić, Pavle Simović i Dženifer Lago-rekli su u MUP-u RS.

Tokom hapšenja osumnjičenog policija je pretresla kuće koju koristi u Istočnom Sarajevu, tokom kojeg su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku.    

Prema nezvaničnim informacijama, oduzeta je određena računarska oprema koju je koristio osumnjičeni tokom izvršenja krivičnioh djela.

MUP Republike Srpske ovom prilikom apeluje na građane koji su imali kontakt sa pomenutim licem posredstvom interneta i bili prevareni od da to prijave posredstvom imeila odjeljenju za visokotehnološki kriminalitet na [email protected].

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )