FOTO: null

Na poljoprivrednom gazdinstvu Muje Bogaljevića u Janji, privodi se kraju berba ranog luka, koji je zahvaljujući dostignutom kvalitetu u proizvodnji pronašao sigurno mjesto na tržištu.

U jesenjem roku zasadio je ovaj domaćin luk u dva plastenika od po 100 kvadrata, a na otvorenom polju našlo se pod ovom kulturom pola dunuma zemlje. Klimatski uslovi su omogućili ranu berbu, a s njom i plasman i prvi novac koji je dobro došao na početku svih proljetnih radova.

Iako je cijena proizvedenog povrća koje zahtijeva velika ulaganja često diskutabilna, Mujo kaže da se na marku po kilogramu proizvedenog luka nema razloga žaliti.

Poredeći uzgoj luka na otvorenom polju sa načinom proizvodnje pod plastenicima ovaj proizvođač zaključuje da razliku nije primjetio s obzirom da bolesti nije bilo.

Najvažnije je tvrdi ovaj domaćin da sav luk nađe svoj put do kupca odmah po prispjeću, a nakon što bude spreman za tržište.

A da bi se projavio na tržištu i pokupio simpatije kupaca, pored nemilosrdne konkurencije, proizvođači luka sve od sebe daju kako bi ovu kulturu koja veliku ulogu ima u ishrani, pripremili za plasman.

Zarade će biti još kaže Bogaljević, s obzirom da iz plodne zemlje vadi posljednje količine ovog povrća. Već razmišlja i o zanavljanju nove povrtarske proizvodnje.

Bez obzira što se upušta u proizvodnju nove kulture, Mujo kaže da iskustva drugih mnogo obećavaju, pa s razlogom očekuje zavidan prinos slatke fafarone.

A ako sa radom počne i “Semberka” Janja, biće to dobar kapacitet za otkup semberskog povrća, smatra i ovaj poljoprivrednik.

Bogaljević obrađuje oko 70 dunuma zemlje, pod povrćem će se kaže ove godine naći oko 9 dunuma plodne oranice, a u punom je jeku sjetva krompira na gazdinstvu ovog domaćina. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )