FOTO: InfoBijeljina.com

Helikopterski servis Republike Srpske danas je imao izuzetno težak, ali uspješan letački dan nakon što su sa dva helikoptera izvršili tri vazdušno medicinska transporta, a za njih je svakako najvažniji uspješan transport prijevremeno rođene bebe iz Trebinje za Univerzitetsko klinički centar /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci.

Direktor Helikopterskog servisa Srpske Boban Kusturić izjavio je Srni da dan jeste bio izuzetno težak, posebno kada se ima u vidu hitnost transporta i spašavanje ljudskih života.

- U jutarnjim časovima iz UKC u Banjaluci transportovan je jedan pacijent u Istočno Sarajevo, a sredinom dana izvršen je transport prijevremeno rođene bebe iz Trebinja za UKC Banjaluka, dok smo u isto vrijeme izvršili i treći let životno ugroženog pacijenta iz Mostara kojeg smo transportovali u bolnicu Dubrava u Zagrebu - istakao je Kusturić.

On je naglasio da su posade Helikopterskog servisa Srpske, uprkos težini ovog posla, ozbiljnosti i odgovornosti pri njegovom obavljanju, danas izuzetno srećne jer su svi zadaci uspješno završeni, a posebno zadovoljstvo je spasiti tek novorođenu bebu.

- Takvi transporti nisu nimalo laki niti bezazleni. Na nama je velika odgovornost jer moramo biti brzi i, pri tom, bezbjedno stići na odredište - rekao je direktor Helikopterskog servisa, naglasivši da su na kraju dana srećni i ponosni što su uspješno dogovorili zadatku.

Helikopterski servis Republike Srpske u proteklih sedam mjeseci imao je 29 medicinskih evakuacija.

Posebnu pažnju javnosti privukla je požrtvovanost i humanost pilota Helikopterskog servisa Srpske kada su u julu na Institut za neonatalogiju u Beograd hitno transportovali blizance Vasilija i Irinu Krulj iz Trebinja, koji su prijevremeno rođeni u Podgorici, te ih nakon destodnevnog boravka u ovoj medicinskoj ustanovi vratili njihovoj kući.

Krajem jula, zahvaljujući dejstvu helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske i nadljudskim naporima posade ugašen je i požar iznad naselja Banjevci kod Trebinja. Tada je izvršeno 80 letova, a izbačeno je 73 tone vode.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )