FOTO: null

Iako je BiH i dalje u dubokoj recesiji, pri čemu je broj nezaposlenih u državi gotovo 550.000, institucije države i zvaničnici nastavljaju sa brutalnom i ničim opravdanom rasipničkom praksom kupovine novih limuzina, što je u BiH postalo stvar funkcionersk

Naime, samo četiri institucije, u čije smo narudžbe imali uvid, potrošiće gotovo 1,4 miliona KM za aranžmane kupovine novih vozila, od kojih su pojedini, čisto zbog prirode posla, opravdani. No, ništa ne može da opravda bahatost pri izboru najskupljih i najluksuznijih vozila, umjesto zadovoljavanja "normalnijim" automobilima, što bi, pak, donijelo milionske uštede.


Terenac za Tužilaštvo

No, krenimo redom. Nakon što su prošle godine potrošili gotovo nevjerovatnih 220.000 KM za kupovinu dva vozila top klase (audi A6 i VW tuareg, od kojih je prvo plaćeno 102.750 KM, a drugo čak 113.700 KM), Tužilaštvo BiH se na ovom nije zaustavilo. Krajem oktobra tekuće godine ova krovna tužilačka institucija nabavila je još jednu skupocjenu limuzinu, ovoga puta terenac hjundai, koji je plaćen 82.000 KM.

Na naš upit o opravdanosti ove kupovine Boris Grubešić, portparol Tužilaštva, odgovorio nam je "da Tužiteljstvo BiH ne može davati nikakav komentar".

I Granična policija (GP) BiH krajem oktobra otpočela je novi krug obnove voznog parka, nabavkom VW pasata, koji je firmi "MRM" export-improt" iz Ljubuškog plaćen nemalih 56.000 KM.

Informacija je "Nezavisnim" potvrđena u samoj GP BiH, iz koje pojašnjavaju da u svojoj strategiji imaju predviđeno "godišnje zanavljanje voznog parka od 10 posto", pa je tako planom nabavki za 2015. predviđena kupovina 32 vozila.

U cijeloj priči svakako je interesantna informacija da je ova ljubuška firma ponovo pobijedila na tenderu za ove namjene, jer je u posljednje tri godine MRM Graničnoj policiji prodala nekoliko desetina golfova.


Hercegovačka veza

Mediji su prethodne aranžmane dovodili u vezu s činjenicom da je bivši direktor GP BiH Vinko Dumačić upravo iz Ljubuškog, odakle je i firma MRM, iza koje navodno stoji Miroslav Rupčić, nekadašnji istaknuti hadezeovac i jedan od procesuiranih u aferi "Hercegovačka banka".

Na pitanje otkuda da je novi tender ponovo sklopljen sa MRM-om te da li je ova firma favorizirana u odnosu na ostale dobavljače, iz GP BiH su odgovorili da je "MRM bio najpovoljniji u postupku javne nabavke".

Ministarstvo odbrane (MO) BiH je institucija koja, nesumnjivo, troši enormno mnogo i ima ogroman budžet. Mnogi od tih troškova su sporni, kao, na primjer, odlazak na vjerska i dohovna putovanja sredstvima poreskih obveznika, plaćenim iz budžeta, o čemu su "Nezavisne" ranije izvještavale.

No, kritike javnosti njih, očito, previše ne tangiraju, jer su nedavno ušli u proceduru nabavke tri nove limuzine, koje će platiti čak 200.000 KM!

Na pitanje za koje potrebe se nabavljaju ova vozila i koja je ekonomska opravdanost ove cijene, odgovorili su da vozila kupuju "u skladu s Pravilnikom i Planom nabavki za 2015. te da je procedura u toku".

"Namjena, vrsta vozila, ekonomska opravdanost nabavke su definisani Pravilnikom o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH", odgovorili su iz MO BiH.


Vozilo za nerad

Šlag na tortu posut je u Komisiji za koncesije BiH, koja nije nabavila tako skupo vozilo, ali je sporno da ga je uopće kupila jer ova institucija nije opravdala svrhu svoga postojanja budući da za 13 godina nije dala saglasnost ni za jednu jedinu koncesiju! Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), smatra kako je početak rada novog saziva Vijeća ministara i parlamenta BiH "idealno vrijeme da sagledaju kompletnu situaciju" kada je u pitanju skoro 80 državnih institucija, agencija, direkcija i ureda.

"Sukladno najavama i potrebi opće štednje, neophodna je temeljita analiza koja će pokazati kakvi su učinci ovih institucija i potreba za njihovim postojanjem. Naime, vrlo je moguće da će ta analiza pokazati da pojedine možda ipak ne treba da egzistiraju, ili da treba doći do njihovog spajanja", ističe Ćavar te zaključuje da bi to umnogome dovelo do racionalizacije troškova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )