FOTO: Glas Srpske

Savjet ministara BiH je na sjednici koja je održana početkom septembra donio odluku da izdvoji 1,1 milion maraka iz sredstava dobijenih naplatom klirinškog duga Rusije za podršku i sufinansiranje četiri institucije kulture u BiH, a novac je juče dodijeljen Arhivu BiH, Zemaljskom muzeju BiH, Istorijskom muzeju BiH i Olimpijskom muzeju.

Riječ je o institucijama koje su smještene u Sarajevu, a nijedna institucija u Republici Srpskoj, Mostaru niti u bilo kom drugom dijelu BiH nije dobila ni feninga za pomoć bilo koje vrste. Ugovore o dodjeli sredstava juče su potpisali ministar civilnih poslova Adil Osmanović i predstavnici ovih institucija, a cijelom protokolarnom potpisivanju prisustvovao je i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

- Odlukom Savjeta ministara o odobravanju sredstava ostvarenih po osnovu naplate potraživanja od Ruske Federacije po Aneksu “C” Sporazuma o pitanjima sukcesije za podršku projektima kulture u BiH, a na prijedlog resornog ministarstva, za Zemaljski muzej BiH odobreno je 500.000 maraka, za Istorijski muzej BiH i Olimpijski muzej u Sarajevu po 250.000 maraka, a za Arhiv BiH 100.000 maraka - rekao je Zvizdić nakon potpisivanja ugovora.

Kazao je da je na početku mandata u ime Savjeta ministara obećao pomoć institucijama kulture i sporta na nivou BiH koje nisu bile obuhvaćene budžetskim finansiranjem.

- Za institucije kulture i sporta u BiH, među kojima se nalaze i ove četiri značajne institucije, stavka u budžetu institucija BiH u proteklom sazivu bila je nula, zbog čega smo odlučili da im na ovaj način omogućimo bolje uslove za rad - naveo je Zvizdić i izrazio nadu da će na sličan način razmišljati i budući saziv Savjeta ministara.

Osmanović smatra da ove institucije kulture imaju veliki društveni i kulturni značaj za BiH. Uprkos velikoj zainteresovanosti, novinarima nije bilo omogućeno da postavljaju pitanja ni Zvizdiću ni Osmanoviću, tako da od njih nije bilo moguće dobiti odgovor zbog čega je neka institucija kulture značajnija samo zato što se nalazi u Sarajevu, a ne u Banjaluci, Mostaru, Bijeljini ili Trebinju.

Nekadašnji ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je za “Glas Srpske” da su odluke koje Savjet ministara donosi van svake logike i zakona.

- Prosto je nevjerovatno da se za četiri institucije kulture u BiH, ili bolje reći u Sarajevu, dodjeljuje 1,1 milion maraka od klirinškog duga, kao da je klirinški dug samo dug prema Federaciji, odnosno Sarajevu, a kao da ostali dijelovi BiH nemaju nikakvih institucija kulture. Ako je za te namjene bio predviđen novac od ukupnih sredstava koja su pripala budžetu institucija na nivou BiH, odnosno Savjetu ministara, onda se podrazumijevalo da se ona dijele proporcionalno, a ne da se sva sredstva iz klirinškog duga namijenjena za kulturu dodijele za četiri institucije u Sarajevu. Nijedna od njih nijednim potpisom nije proglašena za instituciju kulture od interesa za BiH. Kako je moguće da ministri u Savjetu ministara iz Republike Srpske, pa čak i ministri iz reda hrvatskog naroda, za tako nešto dignu ruku - rekao je Nović.

Upitao je da li to znači da Muzej Krajine, Muzej savremene umjetnosti u Republici Srpskoj, Narodno pozorište RS i druge institucije u Trebinju, Istočnom Sarajevu ili Semberiji treba da budu ugašene?!

- Očigledno je da se naši ministri zalažu za gašenje institucija kulture u RS. Ako se tome doda i način na koji je raspodjela vršena po konkursu, onda je jasno da se svjesno žele uništiti institucije kulture u RS, a puna su im usta kako treba jačati kulturu u RS. To je apsurd i sramota - kazao je Nović.

Reagovanje

Ministarstvo prosvjete i kulture RS smatra da je neustavna i nezakonita odluka Savjeta ministara da novac klirinškog duga, namijenjen za potrebe institucija BiH, dodijeli Arhivu BiH, Zemaljskom muzeju BiH, Istorijskom muzeju BiH i Olimpijskom muzeju jer, kako se naglašava, ne postoje institucije kulture BiH.

Iz Ministarstva je saopšteno da je ustavima Srpske, BiH i FBiH, kao i Dejtonskim mirovnim sporazumom definisano da je oblast kulture u nadležnosti entiteta, odnosno kantona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )