FOTO: null

Suša, koja je u proteklom periodu pogodila Republiku Srpsku, najviše štete nanijela je proizvođačima kukuruza, soje i krompira, a značajne gubitke pretrpjeće i voćari i vinogradari.

Prema procjenama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ove godine bi zbog suše proizvodnja kukuruza, soje i krompira mogla biti umanjena za najmanje 30 odsto, što je za desetak procenata više nego što se očekuje u voćarstvu i vinogradarstvu. Ova informacija ministarstva usvojena je u četvrtak na sjednici Vlade RS.

- Kukuruz, koji se u ovoj godini gaji na oko 115.000 hektara, je u fazi metličenja, svilanja i oplodnje, što je kritična faza u pogledu potreba za vodom - kazali su u ministarstvu.

Dodali su da se biljke na težim zemljištima i uz vodotokove normalno razvijaju, dok je na pjeskovitim, plitkim zemljištima izraženo sušenje, naročito donjih listova.

- Na pojedinim skeletnim i vodopropusnim zemljištima promjene na kukuruzu su izraženije i biljke su gotovo suve. Pored nedostatka vlage u zemljištu, suša negativno utiče na proces oprašivanja i oplodnje kukuruza. To dovodi do ranijeg dozrijevanja, što će prouzrokovati nepotpuno formiranje i loš kvalitet klipa - objasnili su u ministarstvu.

U zapadnom dijelu Srpske je, naglasili su, konstatovan jak napad kukuruzne zlatice i kukuruznog plamenca, što će dodatno uticati na smanjenje prinosa. Mnogo bolja situacija nije ni kad je u pitanju soja.

- Soja je zasijana na 3.030 hektara, a zbog suše očekivani pad prinosa iznosi oko 30 odsto - rekli su u ministarstvu.

U povrtarstvu se ne očekuje značajnija šteta, posebno kad je riječ o povrću u plastenicima koji se navodnjavaju.

- Najveća šteta u povrtarstvu očekuje se kod gajenja na otvorenom, bez sistema za navodnjavanje. Ovo se posebno odnosi na krompir koji se u RS gaji na 9.710 hektara, a očekuje se umanjenje prinosa za oko 30 procenata. Proizvođači mrkve, krastavca, paradajza, paprika, cvekle, pasulja, kupusa i drugih kultura mogu očekivati gubitke od oko 20 odsto - rekli su u ministarstvu i dodali da je u voćarskoj proizvodnji najugroženija jabuka, posebno osjetljive sorte.

Kada je riječ o krmnom bilju, koje se koristi za ishranu životinja, posljedice suše će se, osim na kukuruzne silaže, odraziti i na kvalitet i prinos zelene mase na oranicama i sijena na travnim površinama u brdskoplaninskom području.

- Ovakva situacija ugroziće stočarsku proizvodnju i neminovno dovesti do smanjenja proizvodnosti prvenstveno u mljekarskom sektoru - kazali su u ministarstvu.

Stočarstvo

Nepovoljni vremenski uslovi će, kazali su u Ministarstvu poljoprivrede, veoma negativno uticati na stočarsku proizvodnju. Vrućine se posebno negativno odražavaju na proizvodnju mlijeka i peradarsku industriju te sivnjogojstvo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )