FOTO: b92.net

Iako su u proteklom periodu bile najposećenije radi kupovine raznih artikala, čini se kako je poslovanje kineskih prodavnica u padu. Sarajevsko naselje Rajlovac u prošlosti je nazivano "kineskim naseljem" zbog velikog broja ovih radnji, a danas ih je ostalo samo nekoliko.

Neposredno nakon okončanja rata u BiH je došao veliki broj Kineza koji su ovo područje smatrali izuzetno perspektivnim kada je riječ o otvaranju trgovina mješovite robe. U postratnom periodu prodavnice čiji vlasnici potječu iz Kine doživjele su ekspanziju u poslovanju, a ovaj fenomen može se objasniti činjenicom da se u tom periodu najjeftinija roba mogla kupiti upravo u njima.

No, u posljednjih nekoliko godina jasno se primijeti kako je sve manje kineskih trgovina, kako u Sarajevu tako i u drugim krajevima BiH. Naprimjer, sarajevsko naselje Rajlovac u prošlosti je bilo poznato po ovom tipu prodavnica i bilo ih je desetine, a sada se ovaj broj smanjio na samo nekoliko njih. 

U rajlovačkim kineskim radnjama u koje smo ušli uočili smo da se raznolikost robe, po kojoj su kineski trgovci inače prepoznatljivi, dosta smanjila, tj. od mnoštva artikala, od igračaka do kineskog čaja, ostala je samo jeftina obuća i sitne kućne potrepštine napravljene od plastike. U pet ili šest radnji u koje smo kročili sreli smo samo po jednog kupca.

Ako ćemo se voditi principima logike, moglo bi se kazati kako je za pad poslovanja kineskih prodavnica krivo masovno otvaranje velikih export-import tržnih lanaca koji u robnom i cjenovnom smislu pariraju ovim radnjama. Tačnije, kompanije koje se bave veleprodajom nude kupcima istu robu za gotovo istu cijenu tako da se kineske maloprodaje teško mogu upustiti u tržišnu utrku.

Iako smo se potrudili doći do izjava nekih od vlasnika ovih prodavnica kako bismo iz prve ruke dobili informacije o poslovanju, u našim nastojanjima ipak nismo uspjeli, a uvijek učtivi Kinezi su se pravdali kako ne poznaju dovoljno bosanski jezik i kako strahuju da bi mogli reći nešto što suštinski ne žele.

Kako su se Kinezi adaptirali na životne uvjete u BiH, da li je naša država za ove "trgovačke putnike" samo tranzitna zemlja, da li Kinezi koji trenutno žive u BiH čekaju priliku za odlazak, sve su ovo otvorena pitanja na koja će odgovori po svim prilikama ostati misterija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )