FOTO: missZDRAVA

Više je razloga zašto se isplati napraviti kore za slanu ili slatku pitu od heljdinog brašna, a neki od važnijih razloga su što je to brašno lako probavljivo i ima nizak glikemijski indeks. Heljdino brašno je posebno preporučljivo za osobe koje imaju problema s probavom, dijabetičare i osjetljive na gluten te vegetarijance jer sadrži vitamine B1 i B2.

Kore od heljdinog brašna ne mogu bite tanke kao one od bijelog brašna i puknu na nekoliko mjesta, ali njihov poseban okus i izostanak težine nakon jela to sve nadoknađuju. Prije upotrebe, heljdino brašno treba prosijati dva puta jer brašno može sadržavati krupnije nesamljevene spoljašnje dijelove heljde.

Sastojci:

čaša od 250 ml heljdina brašna

2 čaše od 250 ml integralnog pšeničnog brašna

kašičica soli

300 ml mlake vode

Za nadjev:

oko 2 kg krompira
glavica luka
malo soli i bibera

Priprema:

Pomiješati čvrste sastojke i dodati vodu pomalo dok mijesiš tijesto. Smjesu je potrebno duže mijesiti jer je potrebno neko vrijeme da heljda upiju vodu. Bitno je vodu dodavati postupno.

Kada je tijesto umiješeno umotati ga u foliju ili najlonsku vrećicu i pusti da odstoji oko sat vremena.

Zatim posuti brašnom radnu površinu na kojoj ćeš razvijati kore i podijeli tijesto na četiri jednaka djela. Razvaljati ih razvijačem za tijesto i premazati uljem i ostavi da stoje desetak minuta.

Zatim na sto prekriven pamučnim stolnjakom svaku razvučenu kuglu tijesta stavi i pažljivo vuci od sredine prema krajevima u svim smjerovima.

S heljdinim brašnom rupe u tijestu su neizbježne, ali ako budu prevelike premijesiti tijesto sa malo brašna. Zatim puniti pitu nadjevom od krompira koji se pripremi tako što se na kockice isječe krompir i luk, pa začini.

Pitu možete napraviti tako da slažete koru na koru (s filom između) tzv. slagana pita ili da do polovine kore stavite fil i onda pomoću stolnjaka rolate tijesto i dobijemo tzv. motanu pitu.

Peći dok ne porumeni, pa isprskati vodom i vratiti još dva do tri minuta u rernu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )