FOTO: null

BANjALUKA - Od novih vlasti u Podgorici očekujemo da bude reafirmisan raniji zahtjev o uspostavljanju specijalnih veza Republike Srpske i Crne Gore koji je predstavljen Milu Đukanoviću prije deset godina.

 

Rekao je ovo u petak srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poslije razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i podsjetio da takvu mogućnost daje Dejtonski mirovni sporazum.

Nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” i jedan od kandidata za budućeg premijera Vlade Crne Gore profesor Zdravko Krivokapić rekao je za “Glas Srpske” da je sada rano pričati o konkretnim koracima, ali da je njegov stav da nova vlada mora sa svima uspostaviti dobre odnose.

- Ipak, taj konkretan ugovor je stvar diplomatije i prava. Ja se ne razumijem u te relacije, to je čisto dio koji mora biti vezan za diplomatiju, a iz toga nisam mnogo pismen. Ne želim da nekom svojom izjavom nanesem štetu nečemu što ne razumijem. Znam da je potrebno poštovati sve relacije, praviti dobrosusjedske odnose sa svima, praviti dobru strategiju za zajedničku saradnju. I u tom smislu stojim na jasnom stajalištu da nemam ništa protiv sporazuma koji doprinosi stvaranju boljih, kvalitetnijih odnosa na jasnom principu obostranog zadovoljstva zainteresovanih strana - kazao je Krivokapić.

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije iz Podgorice Vladimir Pavićević ističe za naš list da je prvo potrebno da stranke pobjednice konstituišu novi skupštinski saziv, izaberu predsjednika Skupštine i oforme novu reformsku i demokratsku vladu.

- Prve stvari prvo. Siguran sam da će novi ministar spoljnih poslova i vlada u cjelini razvijati najbolje moguće odnose sa svim susjedima, to znači da će Crna Gora sa BiH razvijati najbolje moguće odnose, a u okviru toga i najbolje odnose sa Republikom Srpskom - rekao je Pavićević.

Dodik podsjeća da partije koje su pobijedile u Crnoj Gori naglašavaju upravo poštovanje međunarodnih obaveza.

- Volio bih da vidim na koji način ćemo moći to da riješimo i po tom pitanju ćemo i cijeniti naše dalje odnose sa Crnom Gorom - rekao je Dodik.

Vlada RS, na čijem čelu se Dodik tada nalazio, uputila je zahtjev za uspostavljanje specijalnih veza u martu 2010. godine uz obrazloženje da je RS oduvijek gajila dobre odnose sa Crnom Gorom i da bi ih bilo potrebno podići na još viši nivo.

Nije bilo miješanja

Dodik je u petak rekao je da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o događajima u Crnoj Gori i da je istaknuta činjenica da se ni Srpska niti Srbija nisu miješale u te izbore.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )