FOTO: null

BIJELJINA - Skupština grada Bijeljina usvojila je danas odluku o novom kreditnom zaduženju od četiri miliona KM radi rješavanja problema u gradskom poslovanju.

Iako su odbornici u decembru donijeli odluku o refinansiranju 15,9 miliona KM postojećih kreditnih obaveza grada, danas se od toga odustalo zbog toga što, kako je obrazložio gradonačelnik Mićo Mićić, banke nisu mogle da obezbijede taj iznos za refinansiranje postojećeg duga ili su traženi visoki troškovi kamata. 

Mićić je rekao da usvajanjem odluke o zaduženju od četiri miliona KM neće biti narušen zakonski limit zaduženja grada od 18 odsto u odnosu na ostvarenje prihoda u prethodnoj godini. 

"Nakon ponovne konsultacije sa Ministarstvom finansija Republike Srpske o mogućnostima rješavanja problema u vezi sa poslovanjem grada, odlučili smo da nedostatak sredstava obezbijedimo novim kreditnim zaduženjem", rekao je Mićić, koji je i predložio da se ova odluka nađe pred odbornicima. 

On je naveo da se planirani kredit od četiri miliona KM dobija na 10 godina, uz maksimalnu kamatnu stopu od četiri odsto i grejs period od godinu dana. 

Opozicija u gradskoj Skupštini smatra da je novo zaduženje grada besmisleno i neodgovorno, i prema građanima, i prema budućim generacijama. 

"Sve češće zaduženje grada dovelo je do enormnog zaduženja", rekao je LJubiša Petrović iz Pokreta "Uspješna Srpska", koji je precizno naveo sva postojeća zaduženja grada. 

Šef Kluba odbornika SNSD-a Nedeljko Ćorić zatražio je da novi načelnik Odjeljenja za finansije /Slavko Bašić/ obrazloži zašto grad ne može ići u refinansiranje. 

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Bijeljina imenovani su načelnici svih 10 odjeljenja Gradske uprave, odnosno svih devet dosadašnjih vršilaca dužnosti tih odjeljenja. Novi je jedino načelnik Odjeljenja za finansije Slavko Bašić iz SDS-a koji je na toj poziciji zamijenio Milorada Sofrenića. 

Po tri načelnika odjeljenja su iz SDS-a i PDP-a, dva su iz DNS, te po jedan iz NDP-a i SDA. 

Sofrenić je 16 godina bio načelnik Odjeljenja za finansije, a Bašić je do sada bio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti. 

Šest danas imenovanih načelnika odjeljenja prvi put je na tim pozicijama. 

Predsjednik Skupštine grada Slaviša Marković rekao je da su kompletiranjem gradske administracija u Bijeljini ispunjene sve obaveze izbornog ciklusa nakon lokalnih izbora u oktorbu prošle godine. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )