FOTO: Capital.ba

Generalni direktorat za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR, Brisel) u srijedu je odobrio početak implementacije izrade idejnog projekta za Južnu interkonekciju Bosna i Hercegovina – Republika Hrvatska (Zagvozd – Posušje – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar), saopšteno je iz kompanije BH-Gas.

Konkretnije, odobrenje se odnosi na izradu idejnog projekta i tenderske dokumentacije po pravilima EBRD-a i dodijeljen je konzorciju ”Mott MacDonald” u okviru ”Connecta” projekta.

Projekt će biti realizovan na bazi dodijeljenih grant sredstava u vrijednosti od oko milion eura te će na bazi izrade te dokumentacije za koju se očekuje da će biti okončana u trećem kvartalu 2020. godine ”BH-Gas” započeti proceduru pribavljanja urbanističke saglasnosti, čime će se izjednačiti nivo dokumentacije koju je već izradila hrvatska kompanija ”Plinacro” i koja je za svoju dionicu konekcije prema BiH već 2018. godine izdejstvovala lokacijsku, odnosno urbanističku saglasnost.

"BH-Gas je s radošću primio ovu vijest o odobrenju projekta od institucija iz Brisela i time se nedvosmisleno pokazuje posvećenost svih učesnika u ovom procesu da BiH osigura drugi ulaz prirodnog plina u BiH i da time diverzifikuje svoje izvore i pravce snabdijevanja, kako bi svi potrošači u FBiH, a i čitavoj BiH imali potrebne količine prirodnog plina i garantovanu sigurnost snabdijevanja za sadašnje i buduće kupce ovog energenta. Za vrijeme izrade idejnog projekta BH-Gas će uz saglasnost vlasnika, Vlade Federacije BiH aktivno sarađivati s EBRD-om na osiguranju kreditnih sredstava, kako bi plinovod bio izgrađen 2023./2024. godine", navodi se u saopštenju BH-Gasa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )