FOTO: null

Bijeljinka Ljilja Perić oduvijek je voljela raditi s kistom, voljela je šarenilo boja. Danas se bavi izradom dekorativnih stvari i ukrašavanjem predmeta od drveta, gline, stakla, platna, metala, voli kreativan rad.

Osim toga restaurira stari namještaj kojem tehnikama poput decoupagea, pittorica, shabby chica poklanja  novi izgled.

Ukrašavanjem i izradom dekorativnih stvari i restauracijom namještaja počela sam se baviti prije tri godine. To radim s velikom ljubavlju, ispunjava me i čini srećnom osobom.Moja je najveća ljubav stari namještaj kojeg volim oživiti, podariti mu novi, vedriji i ljepši izgled, kaže Ljilja za InfoBijeljina.

Trenutno radim klub stolove, usavršavam slikanje u jednom potezu, u svijetu poznato kao OSP (osp one stroke painting).

Uglavnom, slobodno vrijeme mi je ispunjeno kreativnim radom, objašnjava Ljilja.

Najviše vremena joj oduzima priprema za rad, na primjer, čiščenje i brušenje starog namještaja, priprema i odabir boja i motiva za apliciranje, dok se najviše posvećuje detaljima koji predmetima daju finalni, završni sjaj.

Omiljeni stil joj je retro shabby chic . Jednostavan, prozračan, a tako poseban i efektan. Njega kombinuje s ostalim handmade tehnikama poput decoupage, pittorico, stencil ili crackle.

Kad ima priliku voli da posjećuje razne kurseve vezane za tehnike restauriranja kako bi se još više usavršavala, kao i sajmove starog namještaja i antikvarnice. 

Oni koji su u prilici svakako neka posjete poklon galeriju “Čarobna škrinja” u Bijeljini gdje se mogu naći antikni predmeti, namještaj, posuđe, skulpture i brojni drugi predmeti oslikani raznim tehnikama.

U Bijeljini je slaba ponuda, ali zato se uvijek nađe dobar komad namještaja na bakinom tavanu, u komšijinoj garaži, kod prijatelja, kaže Ljilja kojoj je najdraži restaurirani komad namještaja sto godina star kredenac koji stoji kao eksponat u radnji “Čarobna škrinja”, čiji je vlasnik Ljiljin sin. 

Često prijateljima i poznanicima restauriram namještaj. Veliki sam esteta i perfekcionista, te volim s osobom dogovoriti sve u tančine, do najsitnijeg detalja tako da konačnim rezultatom budemo svi zadovoljni. Ipak,  najljepši dio ovog posla kad vidiš ozareno, srećno lice osobe koja je dobila dragocjeni komad starog namještaja, zaključila je Ljilja.

Najviše  se traže kutije sa oslikanim fotografijama, čase i flaše, a dosta se radi i svadbeni program, zatim svijeće i kutije za koverte.

Pri restauraciji namještaja Ljilja koristi sabby chic stil. Shabby chic je način "restauracije" namještaja koji je u posljednje vrijeme vrlo popularan iz više razloga. Zapravo, ne morate biti stručnjak i restaurator kako bi vaša stara vitrina zasjala novim sjajem, a nisu vam potrebna ni značajna finansijska sredstva, objašnjava Ljilja.

Kuća  vam može izgledati luksuzno i glamurozno za vrlo malo novca, malo vremena i puno ljubavi i kreativnosti. Tehnika se sastoji od nekoliko jednostavnih koraka, a najbolje od svega je da gotovo ne možete pogriješiti.

Namještaj se se može oštetiti, boja se ne može pogrešno nanijeti, a ako niste zadovoljni rezultatom namještaj uvijek možete ponovno prefarbati.

Takođe, shabby chic namještaj uklapa se u mnoge različite stilove, od starinskog do modernog ili high-tech enterijera.

Sve se radi profesionalnim  bojama i postojano je, ne postoji nikakav šablon već se kroz rad  dolazi do krajnjeg cilja, kaže Ljilja za portal InfoBijeljina.

Zasigurno se na vašem tavanu, podrumu ili nekom drugom mjestu krije neki komad namještaja koji čeka srećnija vremena. Stara stolica, stolić, noćni ormarić i sličan manji namještaj idealan je kandidat za restauraciju. A ko zna, možda pritom otkrijete svoj novi hobi kao što ga je otkrila i na sjajan način promoviše naša sugrađanka Ljilja.

Piše : Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )