FOTO: null

Ambasador Holandije u BiH Јurijan Krak, čija zemlja predsjedava Savjetom EU, izjavio je da bi veliki broj članica Unije pozdravio aplikaciju BiH za članstvo u EU, ali da ima i onih koje smatraju da bi ona sada bila preuranjena.

- Oni smatraju da uslov "značajan napredak u sprovođenju Reformske agende" još nije ispunjen. U ovom trenutku nismo uvjereni da postoji dovoljno podrške u Savjetu za podnošenje aplikacije za članstvo - rekao je Krak.

Prema njegovim riječima, BiH kreće u pravom smjeru i dosta je posla dobro uradila prošle godine.

- BiH treba da pokaže značajan napredak u sprovođenju Reformske agende, mora dokazati da njen zahtjev za članstvo u EU ima kredibilitet. Ako bude tako, siguran sam da će sve zemlje članice EU aplikaciju primiti pozitivno - ocijenio je Krak za sarajevsku štampu.

On je dodao da će Holandija primiti aplikaciju BiH ako ona bude podnesena u narednih šest mjeseci.

- Da budem sasvim iskren, kao predsjedavajući, mi bismo radije stavili aplikaciju BiH na dnevni redi red kada smo sigurni da je svih 28 članica EU spremno da je prihvati - rekao je Krak i dodao da su predstavnici vlasti BiH upoznati o posljedicama prerane aplikacije za članstvo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )