FOTO: InfoBijeljina

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio je da će problem izvoza crvenog mesa iz BiH u zemlje EU već narednih dana biti tema razgovora sa resornim ministrima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/, te predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo.

Košarac je danas o ovom problemu razgovarao sa vlasnikom Mesne industrije "ZP komerc" u Vršanima, kod Bijeljine, LJubišom Rosićem, a nakon obilaska farmi i proizvodnih kapaciteta ministar je ocijenio da je ova kompanija lider mesne industrije u Republici Srpskoj i da ima mogućnosti da to bude i na nivou BiH.

"U narednom periodu u BiH moramo da izvršimo popis stoke jer je to jedan od uslova za izvoz crvenog mesa u zemlje EU", rekao je Košarac i naveo da taj posao treba da rade ministarstva u Republici Srpskoj i FBiH i da oni budu vlasnici takve baze podataka.

On je dodao da definitivno svi u BiH treba da razmišljaju kako se uspješnim firmama kao što je "ZP komerc" može omogućiti i izvoz crvenog mesa u Kinu i Rusku Federaciju.

"Imao sam priliku da vidim ljude koji su uložili veliku energiju i sredstva i pokazali da se upornošću može doći do vrlo razvijenih poslovnih aktivnosti i evropskih standarda", rekao je Košarac.

On je poručio da je odgovornost svih institucija da kompanijama kao što je "ZP komerc", koje razvijaju primarnu proizvodnju i prerađivačku industriju, omogući spoljnotrgovinsko poslovanje sa zemljama EU i drugim velikim i značajnim tržištima.

Košarac je najavio češće održavanje sastanaka sa ovako uspješnim poslovnim zajednicama u Republici Srpskoj i FBiH, kao i posjetu sličnim fimama u Federaciji kako bi problem bio sagledan u potpunosti.

"Poštivanjem međunarodnih potpisanih ugovora najbolje štitimo domaću poljoprivrednu proizvodnju", dodao je Košarac.

Vlasnik Mesne industrije "ZP komerc" LJubiša Rosić rekao je novinarima da je sa ministrom Košarcem razgovarao o problemu izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište EU, što je mogućnost koju, osim BiH, imaju sve druge zemlje CEFTE.

"Mi imamo kapacitet za klanje 1000 svinja dnevno, ili 300 junadi dnevno, ali je problem plasmana", istakao je Rosić.

On je dodao da "ZP komerc" godišnje uzgaja 6.000 junadi i 30.000 svinja, a kompanija, osim savremene klanice, ima i prečistač otpadnih voda i spalionicu.

U nastavku boravka u Bijeljini, Košarac je posjetio Fabriku za preradu voća i povrća "Sava".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )