FOTO: srpskainfo.com

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izrazio je zadovoljstvo situacijom na graničnom prelazu Rača, posebno angažmanom zaposlenih u Kancelariji za veterinarstvo, jer od kada je proglašena epidemija virusa korona ovdje dnevno pređe 50 do 60 kamiona robe.

"Veoma je značajno da se odluka Savjeta ministara poštuje, što potvrđuje statistika koja kaže da 10 do 15 kamiona noću prelazi ovaj granični prelaz i na taj način podliježu svim inspekcijskim kontrolama", rekao je Košarac novinarima nakon obilaska graničnog prelaza Rača i susreta sa zaposlenima u Kancelariji za veterinarstvo.

On je naveo da ovo dovoljno govori o opredijeljenosti institucija da omoguće nesmetano odvijanje spoljnotrgovinskog prometa, dodavši da je značajno to da u strukturi robe koja prelazi ovaj granični prelaz jeste stočna hrana i živa stoka.

"S obzirom na to da su nadležna entitetska tijela, prije svega, vlade i druge institucije, donijele odluku da je veoma važno u narednom periodu posvetiti se sjetvi, kao resorni ministar sam tražio od Uprave za zaštitu zdravlja bilja i Uprave za indirektno oporezivanje da sve robe sa oznakom `D`, a to su sjemena, đubriva i zaštitni materijali ubrzano prolaze kroz granične prelaze, kako bi što prije ta roba došla do korisnika", rekao je Košarac.

On je napomenuo da je sada u interesu da, kada se očekuju određene posljedice u tom pogledu, postoje dovoljne količine hrane.

Košarac je najavio da će već sutra u toku dana željezničkim saobraćajem na graničnom prelazu Zvornik, stići prva pošiljka od oko 600 tona stočne hrane za jednu kompaniju u BiH.

"To potvrđuje da smo opredijeljeni, zajedno sa kompletnim timom ljudi, kako Graničnom policijom, Upravom za indirektno oporezivanje tako i Kacelarijom za veterinarstvo i Upravom za zaštitu bilja, i ostalim inspektorima da se što prije omogući kontrola robe kako bi ona ili neki drugi proizvodi što prije došli do krajnjih korisnika u BiH", rekao je Košarac.

On je najavio da će narednih dana, shodno odluci koju je donio Savjet ministara, obići i druge granične prelaze gdje se odvija spoljnotrgovinski promet robe, kako bi sagledao na koji način sada funkcionišu.

"Mislim da su mjere adekvatne, vidimo da nema zastoja na tim graničnim prelazima što je veoma važno da roba dolazi, a posebno me raduje činjenica da svi vodimo računa o zdravlju ljudi, da je i dalje permanentna, ključna borba za zdravlje svakog čovjeka BiH", rekao je Košarac, istakavši da vjeruje da će i dalje biti prisutne adekvatne mjere koje će biti od koristi svakom građaninu BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )