FOTO: InfoBijeljina

Ovako otprilike izgleda korpa i vodič za pametnu kupovinu u slučaju da morate ostati kod kuće 14 dana. Ovaj vodič je tu kako bi vam olakšao te dvije sedmice, ukoliko dođe do toga.

Ljudi u nekom obliku epidemiološkog nadzora se ne smiju kretati van i tokom boravka u izolaciji otežana im je mogućnost nabavke namirnica.

Njima, njihovim ukućanima i ljudima koji završe u izolaciji pametna izrada spiska namirnica može pomoći da lakše izdrže izolaciju. I da spriječe nepotrebne navale na trgovine, piše 24sata.

Dovoljno je da imate namirnica za dvije sedmice, a ne da nagomilate hrane za sledećih pet godina. Važno je zadržati smirenost i ne stvarati paniku, pa isto tako ne treba navaliti u trgovine te isprazniti police. Pratite dnevne izvještaje i upute koje šalju nadležne službe kako biste bili u toku s informacijama i svakako se pridržavajte savjeta struke. Ne pokušavajte zaobići ili na drugi način prekršiti upute, jer one su tu radi svih građana i njihove zdravstvene sigurnosti.

Izolacija ne mora biti loša stvar, baš naprotiv. Zapravo, to je idealno vrijeme da produbite odnose s voljenima i provedete zajedničko vrijeme kvalitetno. No prije toga, trebate se dobro opskrbiti namirnicama koje će opskrbiti cijelu porodicu.

Svako je odlaskom u trgovinu barem jednom zaboravio kupiti nešto po šta je došao, pa kako bismo vam olakšali pripremu i spriječili zaboravljanje važnih artikala, u nastavku donosimo spisak nužnih namirnica za četveročlanu porodicu.

Vi ćete taj popis prilagoditi svojim potrebama i obogatiti ga namirnicama koje inače konzumirate, no svakako u domaćinstvu uvijek treba imati dovoljno brašna, ulja i tjestenine kako biste mogli makar nešto skuvati kad ogladnite. Od brašna uvijek možete umijesiti svježi hljeb ili peciva.

Ne zaboravite na mljeveno meso koje možete pripremati u verzijama od umaka do kuglica te zamrzavati. Na taj način ćete si olakšati predstojeće dane i nećete morati kuvati, nego samo izvaditi i podgrijati neko od spremljenih jela.

Kako biste prošli jeftinije, birajte porodična ili maksi pakovanja. Sjetite se napuniti i zamrzivač spremajući smrznuto meso i povrće, a u ostavi čuvajte ukiseljeno povrće, pekmeze i ajvar koji uvijek dobro dođu.

Konzerve pasulja, ribe i konzervisanog povrća neće biti naodmet i dobro će se uklopiti, a ako volite grickalice, ne zaboravite spremiti koju čokoladu i paket keksića za crne dane.

Djecu će to sigurno razveseliti, a možete i u zamrzivaču ostaviti spremljenu neku poslasticu kojom ćete iznenaditi porodicu kad se okupite za stolom.

Pametna kupovina

Pri kupovini se fokusirajte na trajne namirnice koje mogu dugo stajati ili imaju neograničen rok trajanja, a pritom imajte na umu da je dobro spremiti one koje ne zahtijevaju komplikovanu pripremu i možete ih koristiti bez da trošite vodu. Kad smo već kod toga, bilo bi dobro spremiti i nekoliko litara pitke vode po članu domaćinstva, za slučaj da se prekine opskrba.

Prije nego što krenete u kupovinu, uzmite pola sata vremena i provjerite stanje namirnica koje već imate u ormarićima i špajzima, te pripremite spisak stvari koje planirate kupiti kako ništa važno ne biste zaboravili.

Pitajte i ostale ukućane šta misle da bi im moglo zatrebati tokom tog perioda, pa dodajte na spisak i pripremite. Ako i ne potrošite sve što ste kupili za izolaciju, dobro će vam doći tokom ostatka godine pa na to gledajte kao na ulaganje za budućnost.

Takođe, ne zaboravite na artikle za ličnu higijenu, a u kući svakako valja imati spremnu i kutiju za prvu pomoć u slučaju manjih povreda. Provjerite u kakvom je stanju kućna apoteka, pa svakako dodajte lijekove ili sirupe za snižavanje temperature, protiv kašlja ili sprej za nos. Ako ste hronični bolesnik i koristite druge lijekove, posavjetujte se sa svojim doktorom oko mogućnosti da se unaprijed pripremite za izolaciju te pripremite dovoljnu količinu lijekova. 

Bilo bi dobro da imate i alkohol za dezinfekciju, a provjerite je li vam toplomjer ispravan. S obzirom na mogućnost da ćete u kući ostati oko dvije sedmice, ne zaboravite na veće količine sredstava za dezinfekciju i čišćenje, posebno ako član domaćinstva već ima virozu ili prehladu. U gotovo svim trgovinama mogu se kupiti rukavice za jednokratnu uporabu koje ćete koristiti prilikom čišćenja i potom baciti, a možete kupiti i više krpica za pranje i čišćenje koje možete baciti nakon što ste završili s pospremanjem.

Takođe, ako imate malu djecu, ne zaboravite opskrbiti se većom količinom pelena i hrane ze bebe te kašica. Ako ste vlasnik kućnih ljubimaca, ne zaboravite ni na njihovu hranu, pijesak ili druge potrebe. Kod kupovine birajte racionalno i ne dopustite si da vas ponese masovna histerija.

A kad ste već dobili neprocjenjivo vrijeme koje možete provesti sa članovima svoje porodice, svakako gledajte da ga pametno iskoristite. Naravno da će dio vremena svakog člana domaćinstva otići na gledanje omiljenih serija i praćenje vijesti, kao i na igrice na mobilnom.

Unatoč vanrednoj situaciji, i dalje vrijedi pravilo da boravak pred ekranima šteti zdravlju, pa mališanima ograničite vrijeme provedeno pred uređajima. Ponekad možete zajedno pogledati omiljene serije i filmove, no ako imate djecu, pomoći će druge aktivnosti koje uključuju sve članove porodice.

Šta s vremenom?

To mogu biti različite društvene igre, pa čak i one obične poput boce istine. Dio vremena posvetite i učenju te ponavljanju školskog gradiva, a uvijek možete vašom maštom omogućiti stvaranje pravih malih umjetničkih djela.

Plastelin, vodene boje, tempere, pastele i sličan pribor uz makaze, lijepak i malo šljokica mogu rezultirati predivnim crtežima. Ili pak možete kao obitelj dogovoriti zajednički umjetnički projekt, veliku sliku ili skulpturu na kojoj ćete svi raditi i poslije je s ponosom držati na istaknutom mjestu u stanu kao uspomenu.

Dodatno, dijete možete naučiti nekim novim vještinama poput šivenja, pletenja ili pripreme jednostavnijih jela.

Svakako ne zaboravite s djecom razgovarati o novonastaloj situaciji i objasniti im otvoreno i iskreno šta se događa. Odrasli su dovoljno tjeskobni i uspaničeni zbog svega, a u dječjem svijetu taj je strah još veći i još manje razumljiv. Dopustite im pitanja i uvijek ponudite odgovore primjerene njihovoj dobi, bez pretjeranog komplikovanja i stvaranja dodatnih strahova ili prikrivanja istine.

Objasnite djeci

Objasnite im kako na novonastalu situaciju mogu gledati s pozitivne strane, uz svijest da smo svi dio zajednice te naše ponašanje može uticati na njihovo zdravlje.

Podsjetite i sebe i djecu na važnost lične higijene i redovnog pranja ruku, a ukoliko imate dijete s hroničnom bolešću ili drugim stanjem, svakako se konsultujte sa specijalistima koji ga prate o svim eventualnim problemima i rješenjima koja imate na raspolaganju u takvoj situaciji. Kao i za odrasle, pripremite zalihu lijekova i drugih medicinskih preparata koji vam trebaju u njezi.

Ako živite u stambenoj zgradi, dogovorite se s predstavnikom stanara oko ponašanja u zajedničkim prostorima, a to uključuje odlaganje smeća i vožnju liftom ili korištenje drugih zajedničkih prostorija.

Pri izlasku u takve prostore obavezno, čak i ako se niste tako dogovorili s predstavnikom stanara, primijenite sve mjere predostrožnosti i zaštite, a po povratku u stan odmah operite ruke i dezinfikujte kvake.

Nazovite svoje starije susjede i članove porodice, razgovarajte s njima svakog dana i provjerite kako se oni snalaze. Ponekad će biti dovoljna i činjenica da ste se javili i razgovorom nekome olakšali usamljenost ili teške trenutke samo da biste ga pitali kako je. Saslušajte ga i utješite ako je potrebno, piše 24sata.

Spisak osnovnih namirnica:
1. kuvani paradajz, litra i pol 
2. so, 1 kg 
3. suncokretovo ulje, 3 litre
4. brašno, 5 kg 
5. palenta instant, 1 kg 
6. šećer, 1 kg 
7. med, 900 gr, cvjetni
8. kafa, 500 gr 
9. mljeveno meso, 2 kg 
10. tost hljeb, 2 kg 
11. čajna pašteta, 600 gr 
12. smrznuto povrće, 2 kg 
13. smrznute ribe, 2 kg (oslić, lignja, srdela, lokarda):
14. 20 svježih jaja – (13,99 x 2) 
15. jabuke, 3 kg – (8,99 x 3)
16. krompir, 3 kg – (4 kn kg x 3)
17. tjestenina, 4 kg, (4,99 x 4) 
18. suvi sir, 1 kg 
19. suvo meso 
20. riža, 1 kg 
21. dvopek, 1 kg 
22. trajno mlijeko, 6 l 
23. tunjevina u konzervi
24. pasulj, 1 kg 
25.maslac, 1 kom
26. ukiseljeno povrće: cvekla, krastavci, paprika, kiseli kupus
27. sir trokutići, 2 pakovanja
28. smrznuto voće, 1 kg 
29. voda 6 l 
30. pekmez, čoko namaz i slično 
31. luk, 2 kg 
32. bijeli luk, 1 kg

Za domaćinstvo:

1. toalet papir, 2 pakovanja po 10 kom
2. sredstva za čišćenje i dezinfekciju, 2 litre 
3. pasta za zube 
4. prašak za veš, 5-7 kg 
5. sapun, 2 kom
6. gel za tuširanje, 2 kom
7. šampon za kosu, 1 kom 
8. maramice i vlažne maramice 
9. komplet za prvu pomoć - 1 pakovanje
10. baterije - 10 kom – za baterije AAA 4 kom 
11. ručna lampa- 2 kom (LED džepna svjetiljka 139,99 x 2)
12. deterdžent za suđe 1 litra

Za kućnu apoteku:
1. alkohol – 100 ml 
2. toplomjer
3. lijekovi za snižavanje temperature 
4. sprej za nos 
5. sirup protiv kašlja 
6. flasteri 

Za ostale potrebe:
- hrana za kućne ljubimce, pijesak za mačke, pelene za bebe, hrana za bebe (kašice, čokolino), ako imate bebu onda i ekstra količina vlažnih maramica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )