FOTO: Nezavisne

Sve je više kompanija koje su otvorene za zapošljavanje mladih, praktično bez ikakvog iskustva. Međutim, to ne znači da ne traže profesionalce.

Čak i kada nemate profesionalno iskustvo, morate da imate profesionalan pristup onome što želite da radite. To, prije svega, znači da treba podrobno da proučite kompaniju u kojoj konkurišete za radno mjesto. I da sebi ne dozvolite početničke greške. Na primjer…

Prije razgovora
Slovne greške u CV-ju

Teško je uočiti greške kada ste sami i pisali i toliko puta pročitali napisano. Zato dajte nekom drugom da sve pregleda prije nego što pošaljete svoju biografiju.

Pogrešan raspored sekcija

CV ima očekivanu formu s razlogom. Ispod imena treba da stoje vaši podaci za kontakt, a ne to kako sebe vidite za pet godina. Na početku karijere mnogo je važnije da pokažete svoje obrazovanje i kakvo-takvo iskustvo; ostalo ostavite za motivaciono pismo i razgovor.

Preopširni ste

Ako nemate iskustva, nemoguće je da vaš CV ima tri kucane strane. Pažljivo odaberite šta ćete reći, a šta treba da prećutite.

Odgovorite na svaki mejl

Na obavještenje da ste pozvani na razgovor, da ste prošli u sljedeći krug, da vas odbijaju… Budite profesionalac do kraja.

Na razgovoru
Ne stižite 30 minuta ranije

Naravno da treba da stignete na vrijeme (preporučuje se 15 minuta), ali ako se pojavite prerano, svima će biti neprijatno. Satnica se pravi s razlogom, pa ako ste već stigli ranije, sjedite u obližnji kafić ili prošetajte razmišljajući o intervjuu koji je pred vama, o tome šta će vas pitati, ali i kako ćete ući u prostoriju, započeti razgovor i tome slično.

Previše ste uopšteni

Nemate iskustvo u poslu, ali sigurno imate profesionalne osobine koje bi trebalo da istaknete. Ne trošite vrijeme na objašnjavanje kako ste ambiciozni, predani, spremni da date sve od sebe i slično. I na pitanja nikada ne odgovarajte samo sa „Da” ili „Ne”. Učestvujte u razgovoru.

Zadah

Niko ne dovodi u pitanje vašu higijenu, ali korporativni prostori su najčešće klimatizovani pa je vazduh prilično suv. A nema razloga da tokom razgovora razmišljate o svom dahu. Ponesite žvaku – i obavezno je bacite prije ulaska u prostor za intervju.

Nemate dobru priču

Skoro je sigurno da će vam ispitivači tražiti da se predstavite i podrazumijeva se da ne treba da ponavljate ono što ste naveli u CV-ju. Ko ste vi, šta volite, zašto ste poželjeli da radite posao za koji konkurišete… Ovo je vaša prilika da zablistate i nemojte je propuštati.

Niste primjereno obučeni

Da,  mnogi vole Ramonse, ali nemojte na razgovor dolaziti u majici sa njihovim logoom. Iako ste mladi i mnogo toga vam se oprašta, odgovarajućim izborom garderobe pokazujete da poštujete kompaniju u kojoj želite da radite.

Ne pregovarajte o plati

Da, zarada jeste važna, ali nikako ne na prvom razgovoru. Izbor novih saradnika je proces i iako je odlično što ste pozvani na intervju, to – nažalost – i dalje ništa ne znači. Ne pominjite novac, ako vas ne pitaju za očekivanja.

Pokušavate da impresionirate

Poslodavci traže pouzdane i odgovorne saradnike, ne „kul” ljude. Vaše ponašanje i komunikacija moraju da ulivaju povjerenje.

Ponašate se kao kod kuće

Ako vas i pitaju da li nešto želite, odlučite se za vodu. Tako nećete pogriješiti. Keks, čokoladicu – čak i ako već stoje na stolu – ostavite za neku drugu priliku.

Pravila je mnogo i sva su pred vama odjednom. Mnogo je jednostavnije da ih s vremenom prihvatate, ali to je teško izvesti. Ipak, ima i škola koje – pored savremenog, sveobuhvatnog i praktično primjenjljivog znanja – tokom četiri godine s učenicima rade i na prihvatanju poslovnih znanja i tako ih na vreme pripremaju za stvarni korporativni život. Budućnost je uvijek neizvesna, nema razloga da sebi uskratite podršku od početka.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )