FOTO: null

ANDRIĆGRAD - U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je počela dvodnevna konferencija "Savremeni roman", koja je okupila eminentne poznavaoce ove književne oblasti.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš rekla je Srni da skup baviti teoretskim tumačenjem šta sve savremeni roman obuhvata i koje su njegove osnovne postavke. 

Ona je navela da, nakon konferencije posvećene savremenom romanu, u utorak, 2. jula, u Andrićgradu počinje sajam knjiga i LJetna škola "Akademije Andrić", na kojoj će studenti univerziteta u Republici Srpskoj i Srbiji imati priliku da slušaju predavanja o savremenom romanu. 

Govoreći o savremenom srpskom romanu, vandredni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Predrag Petrović ukazao je na ogroman značaj Andrićevih romana nastalih u doba srpskog književnog modernizma i vezu sa romanima koji su nastali u postmoderno doba. 

Petrović je na današnjem predavanju ukazao na veze između romana "Osama" Vladimira Kecmanovića, koji tematizuje ratna zbivanja, sa Andrićevom "Prokletom avlijom". 

"To su zanimljive veze koje svedoče o značaju i izuzetnosti Andrićevog dela i o mogućnostima da se iz te Andrićeve romanesne perspektive razume ono što se dešava u savremenoj srpskoj književnosti i kako savremena književnost artikuliše neka istorijska dešavanja", naglasio je Petrović. 

On napominje da su vrlo važni odgovori koje književnost nudi na izazove u aktuelnim burnim vremenima. 

"Književnost, ne samo da nas oplemenjuje i nudi neko iskustvo, nego nudi i odgovore na vrlo važna pitanja koja se odnose na savremenu istoriju, politiku, ideologiju", istakao je Petrović. 

Organizator konferencije posvećene savremenom romanu je Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )