FOTO: null

Sedamdeset godina nakon nestanka pet aviona iznad Atlantika i dalje se nižu teorije o jednoj od najvećih misterija u istoriji vazduhoplovstva.

Poruka koju je dobio kontrolni toranj bila je pomalo bizarna. "Sve izgleda čudno. Kao da smo ušli u belu vodu. Potpuno smo izgubljeni, javio je pilot 5. decembra 1945. godine. Potom se čulo samo pucketanje i tišina, a pet vojnih aviona Leta 19 na rutinskoj vojnoj misiji zauvijek je nestalo bez traga.

Poletjeli su iz Fort Loderdejla na Floridi, a nestali negdje iznad Atlantskog okeana, na području poznatom kao Bermudski trougao, piše britanski "Telegraf".

Uprkos detaljnoj potrazi, nikada nije pronađena nikakva olupina, niti tijelo. U avionima je bilo 14 osoba. Nakon pet aviona koji su nestali s radara, izgubio se svaki trag i onom koji je krenuo u potragu za njima.

Ali, to nije sve. Još tri aviona nestala su na istom području 1948. i 1949. godine dok je jahta Konemara IV pronađena, ali bez posade. Nakon toga zabilježen je misteriozni nestanak još dva američka vojna avion na istom području od dva i po miliona kvadratnih kilometara koje leži između Majamija, Portorika i Bermudskih ostrva.

Nakon 70 godina i mnogobrojnih teorija zavjere, filmova i fantastičnih priča o vanzemaljcima, istina o nestalim avionima i Bermudskom trouglu napokon bi mogla da dospije na svjetlo dana zahvaljujući najnovijoj knjizi Džajlsa Majlsa.

U vrijeme kada su avioni nestali, istraga je bila usmjerena na poručnika Čarlsa Tejlora, iskusnog pilotg s besprekornom karijerom instruktora. Njegovi studenti imali su iza sebe 300 sati letenja, a niko nije prijavio probleme sa avionima. Imali su pune tankove goriva. Poletjeli su u 14:10 časova prema Bahamima i Abako ostrvima.

Dijelovi razgovora, koji se odvijao preko radio uređaja, otkrivaju šta je moglo da se dogodi, a zabilježeni su u 15:40 časova.

"Ne znam gdje smo. Mora da samo se izgubili nakon posljednjeg obrtaja", rekao je jedan od članova posade dok je poručnik Tejlor odgovorio: "Oba moja kompasa ne rade. Pokušaću nekako da pronađem Fort Loderdejl."

Pokušao je da opiše lokaciju na kojoj se nalazi: "Mislim da sam iznad Florida Kiza."

Čuje se još jedan glas nekog od posade, ko je očigledno shvatio da su na putu bez povratka, kako govori: "Dođavola, kad bismo samo mogli da idemo na zapad, došli bismo kući. Na zapad, dođavola!"

U Fort Loderdejlu su pokušavali da otkriju položaj aviona na Letu 19, a kada su shvatili da se nalaze sjeverno od Bahama, kilometrima daleko od kopna, uhvatila ih je panika.

U 18:20 čuje se opet glas poručnika Tejlora: "Moramo da izbacimo sve što možemo iz aviona. Kad prvom ostane manje od 10 litara goriva, svi padamo!"

Posljednji trenuci Leta 19 ostaju u sferi nagađanja - usprkos obimnoj potrazi, avioni nikad nisu pronađeni. Vjeruje se da su pali u more i završili na dnu Atlantika.

Američka mornarica odmah je pokrenula istragu. Prema izjavama svjedoka koji su videli vatrenu kuglu na nebu, vjeruje se da je avion koji je krenuo za njima u potragu eksplodirao u vazduhu.

Što se tiče aviona na Letu 19, zaključeno je da je riječ o ljudskoj grešci i tome što su zakazali kompasi. Poručnik Tejlor pogrešno je zaključio da se nalazi iznad Florida Kiza, a u stvari se sve više udaljavao od kopna. Ostali su ga pratili, a na kraju su, ostavši bez goriva, pali u more.

Ali, ovakva jednostavna objašnjenja nikada nisu zadovoljavala pristalice teorija zavjere. Iako su stručnjaci potvrdili da nema dokaza da su nestanci iznad tzv. Bermudskog trougla češći od nestanaka na drugim mestima na Zemlji, misterija živi i danas.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )