FOTO: Nezavisne / Tanjug

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je Beograd u ovom trenutku dominantna "potencijalna bomba", jer se stanje vezano za epidemiju virusa korona pogoršalo.

"U Beogradu su se 13. jula javile 13.433 osobe sa simptomima respiratornih infekcija, pregledano je 2.863, a uzeto briseva 1.444. Svaki treći koji je bio sumnjiv na kraju se ispostavilo da je bio zaražen", rekao je Kon u emisiji "Fokus" na B92.

Prema njegovim riječima, nošenjem maski će pomoći ne samo sebi, već i zdravstvenim radnicima i dodao da mjere mogu da počnu da se primjenjuju odmah, a ne da se čeka petak.

"Trebalo bi već sada da očekujemo rezultate. Beograd je u ovom trenutku dominantna potencijalna bomba", kazao je Kon.

On je naveo i da je virus ušao u pet vrtića - kod troje zaposlenih i šest roditelja.

Kon je dodao da nema više prostora za pooštravanje mjera, osim uvođenja vanrednog stanja.

"Glavna mera je nema predstava, pozorišta, svadbi, rođendanskih proslava. Sve smo to s jednom merom zahvatili, nema noćnih okupljanja. Ako nije planirano, može i okupljanje", kazao je on i dodao da ne može da očekuje da neko radi protiv sebe.

Kon je istakao da virus mora da se zaustavi i da je nekada bilo lakše kada je bilo vanredno stanje i restriktivne mjere na snazi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )