FOTO: null

Narodna skupština RS razmotrila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji, kojima je proširen nadzor ove policije i na propise kojima se uređuje registracija subjekata za obavljanje djelatnosti.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić istakla je da se zakonskim rješenjima uređuje pravo i dužnost komunalnog policajca da uzima u postupak prijave, zahtjeve građana i pravnih lica, te da o svom postupanju obavještava podnosioca prijave.

"Ovim aktom dato je ovlaštenje komunalnom policajcu da rješenjem može zabraniti obavljanje djelatnosti", rekla je Rešićeva, obrazlažući zakonska rješenja u parlamentu Srpske.

Ona je naglasila da se zakonom uređuje i drugostepena nadležnost Odbora za rješavanje žalbi u postupcima zabrane obavljanja djelatnosti.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, kojim se predviđa uvođenje jedinstvene elektronske aplikacije kod registracije preduzetnika.

Ovim zakonom, kao novina, omogućava se povezivanje registracionih organa sa Agencijom za posredničke, informatičke i finansijske usluge, Poreskom upravom Republike Srpske, kao i drugim institucijama nadležnim za postupak registracije preduzetnika putem jedinstvene elektronske aplikacije.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi usklađivanja zakona sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj i smanjenja sive ekonomije, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji državnih stanova precizirano je da je rok za zaključivanje ugovora o otkupu stana produžen do 30. juna 2018. godine.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da se ovim aktom definiše nadležnost Republičke direkcije za obnovu i izgradnju.

"Direkcija će provoditi postupke otkupa stanova koja su kao investitor izgradila ili po drugom osnovu stekla preduzeća koja su privatizovana ili su zbog stečaja, likvidacije ili drugih razloga prestala da postoje", rekla je Golićeva, obrazlažući zakonska rješenja.

Ona kaže da je ovim zakonom, koji je razmotrila Narodna skupština Republike Srpske, definisano da se na mjesečne rate vrši obračun zateznih kamata za kupce stanova u državnoj svojini koji kasne sa otplatom.


Cvijanović: Očekujem podršku reformskim zakonima

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović očekuje da Narodna skupština Republike Srpske podrži reformske zakone koje razmatra na zasjedanju koje je u toku.

Cvijanovićeva je istakla da je Vlada Republike Srpske uradila svoj dio posla i da je i na aktuelno skupštinsko zasjedanje uputila nekoliko zakona iz seta reformskih zakona.

"Morate da vidite i po naslovima i po suštini tih zakonskih rješenja da je riječ o sve jednom zakonu koji treba da doprinese onom što smo definisali kao naš zajednički cilj, a to jeste uvođenje više reda u sistem, više odgovornosti i discipline i zbog tog razloga smo poslali te zakone", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Premijer Srpske je dodala da nije nikakva strašna stvar ukoliko neki zakon ne bude usvojen u parlamentu Srpske, ali da bi joj u tom slučaju bilo žao jer su ti zakoni snažno naslonjeni na Ekonomsku politiku za 2015. godinu, a posebno na Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije.

"Koliko se sjećam svi su dali podršku takvoj akciji i vođenju svih aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, unapređenju rada, poslovanja, uvođenju veće odgovornosti i discipline", zaključila je Cvijanovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )